De Sortimentstuin Harry van de Laar aan het Rijneveld te Boskoop, is niet alleen een mooi park om doorheen te wandelen, de tuin dient ook als een openlucht klaslokaal. In de tuin staat een groot assortiment bomen, struiken, heesters, rozen en vasteplanten die allemaal netjes zijn benoemd met de Latijnse namen. De bordjes staan keurig bij de plant of bij het bed met planten zodat de bezoeker precies weet welke planten zij bij de tuincentra kunnen aanschaffen.

Scholieren en studenten

In de Sortimentstuin lopen ook regelmatig scholieren/studenten rond die plantkennis willen opdoen of willen bijspijkeren. Vele decennia terug waren het de Boskoopse tuinbouwleerlingen die regelmatig in tuinen en bermen, waaronder de Boezemlaan, aan plantjes en bladeren liepen te voelen en snuiven. Hierdoor werden de studenten ook wel “Tuinbouwgaiten” genoemd. De moderne student loopt met smartphone rond en legt op deze manier zijn kennis vast. Met de opzet van de Sortimentstuin maakt het niet uit hoe de kennis wordt vergaard. De Latijnse benaming van de planten in combinatie met de plant erbij zien en ruiken,  is en blijft voor de kennis van de student nog steeds belangrijk. En dat is allemaal nog mogelijk in de Sortimentstuin Harry van Laar in Boskoop.

Fotografen en vakgenoten

Ook worden de planten veelal gefotografeerd door (vak)fotografen van diverse lifestyle- week- en maandbladen. Juist voor deze groep is de combinatie van plant en Latijnse benaming van groot belang. Zij zijn dan ook vaak in de Sortimentstuin aan te treffen.

Vakgenoten hebben tijdens het Kwekerscafé Greenport Boskoop van oktober een rondleiding gehad door de tuin. Omdat er ieder jaar weer nieuwe soorten worden aangeplant is de Sortimentstuin ook voor deze groep van belang. Hierdoor blijven zij op de hoogte van de ontwikkelingen van nieuwe boomkwekerijproducten.

Jaarrond

Wilt u zelf ook eens een kijkje nemen in deze prachtige Sortimentstuin dan kan dat het hele jaar door. Zeker met de afwisseling van de seizoenen is een bezoek zeer de moeite waard. De Sortimentstuin Harry van de Laar ligt langs een TOP locatie aan het Rijneveld 153 te Boskoop en  is het hele jaar gratis toegankelijk.  Meer informatie over de Sortimentstuin op www.sortimentstuin.nl