11.07.2017

De laatste jaren heeft Staatsbosbeheer in haar natuurgebieden steeds vaker overlast van de eikenprocessierups. Bij recreatievoorzieningen worden de rupsen daarom verwijderdIn Friesland zet Staatsbosbeheer deze zomer een nieuw middel in: bloemrijke randen.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De behaarde rupsen zijn in de maanden mei, juni en juli op eikenbomen aan te treffen. Deze rupsen gaan ‘s nachts in processie op zoek naar voedsel, het eikenblad. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Speciaal bloemenmengsel
Dit voorjaar is in delen van de Spokeplas, Landgoed Oranjewoud en speelbos Sparjebird gestart met een proef waarbij geprobeerd wordt de overlast van de eikenprocessierups met bloemenweides terug te brengen. Samen met een zaadleverancier is een speciaal bloemenmengsel ontwikkeld met onder meer schermbloemige planten. Onderzoek wijst uit dat de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups vooral op dit type planten vliegen. Bijvoorbeeld  sluipwespen, gaasvliegen, sommige soorten van het lieveheersbeestje, kevers en roofwantsen.

Ingezaaid
De drie locaties zijn in maart en april geplagd en ingezaaid. Door speciale bloemenweides aan te leggen vlakbij de belangrijkste vindplaatsen van de eikenprocessierups, hopen we bij te dragen aan een natuurlijke bestrijding van de rups. De aanleg van bloemenweides zorgt voor meer diversiteit in plantensoorten en begroeiingen. Want hoe meer biodiversiteit, hoe meer natuurlijke vijanden en hoe groter de kans op natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. De proef wordt de komende tijd goed gevolgd.

Bron:
Staatsbosbeheer