Ga groen ondernemen (in Zeeland)!

Maak kennis met het project VET groen. In dit project staan 12 jonge groene Zeeuwse ondernemers centraal. Deze verhalen worden gebundeld in het VETgroen magazine. Dit magazine wordt eind januari verspreid over alle 3e klassers van de middelbare scholen in Zeeland. Dit wordt gedaan om hen te inspireren en motiveren om de groene sector ook mee te nemen in hun opleidings- en beroepskeuze. Dit omdat er zeker behoefte is aan goed gekwalificeerd personeel en het leerlingenaantal op groene opleidingen juist afneemt. Vaak is de reden een verkeerd/negatief imago van deze beroepen, en daarnaast wordt er gewoon (te) weinig aandacht aan besteed.

Twee van deze ondernemers zijn een tuinarchitecte en een boomverzorger. Twee beroepen die nog té onbekend zijn en die zeker zullen aanspreken vanwege het creatieve en sportieve karakter.

Om Bram te interviewen en fotograferen moeten we richting de Brabantse Wal in Halsteren. Door de laatste stormen zijn daar in een privétuin een aantal bomen beschadigd, waarvan er eentje zelfs  tegen de vlakte moet.

Wat doet een boomverzorger?

Als boomverzorger houdt Bram zich bezig met alle voorkomende werkzaamheden in en om bomen. Denk hierbij aan planten, snoeien, verwijderen en het doen van onderzoek. Bijvoorbeeld bij zieke bomen of het controleren van de veiligheid van bomen in tuinen of langs de kant van de weg. “Ik klim in bomen met behulp van klimmaterialen om bomen op moeilijk bereikbare plaatsen te snoeien of te demonteren. Daarnaast maak ik ook wel eens gebruik van een hoogwerker om bijvoorbeeld langs de openbare weg bomen te kunnen snoeien.”

 

Buiten Zeeland

“Ik werk voornamelijk in Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland. Als ik alleen in Zeeland zou werken, zou er niet voldoende werk voor mij zijn. Tenzij ik alleen maar voor de gemeentes of de Provincie zou werken. Maar aan opdrachten van bedrijven en particulieren heb ik niet genoeg, daarnaast heb ik dus ook nog andere opdrachten nodig. Vandaag werk ik bijvoorbeeld in Halsteren bij een vaste klant voor wie ik regelmatig zijn privé bos onderhoud. Zeker nu we een aantal stormen achter de rug hebben, is daar genoeg te doen. Veel takken die zijn afgebroken of zelfs bomen die kapot zijn gewaaid en omgezaagd moeten worden”.

 

Wat is het leukste aan je vak?

Bram ziet zijn werk als hobby. “Ik hou van buiten zijn en met de natuur bezig zijn. Ook het vooruitdenken vind ik een uitdaging. Mensen hebben vaak wel een idee over welke vorm een boom of struik uiteindelijk moet krijgen. Het is voor mij soms wel een uitdagende taak om er voor te zorgen dat hij dan op de juiste manier gesnoeid of geleid wordt. Verder vind ik het leuk om mensen enthousiast te maken voor dit vak. Ik vertel er graag over en vind het leuk als mensen dan gelijk iets leren.”

 

Fysiek zwaar

Uiteraard is het werk als boomverzorger niet altijd leuk. Slechte weersomstandigheden bemoeilijken het uitvoeren van de werkzaamheden. Denk hierbij aan harde wind of gladde boomtakken. Dan is het extra goed opletten en dat vergt veel energie. “Het is een fysiek zware baan en daarom is het erg belangrijk dat je continu nadenkt over hoe je het werk zo slim mogelijk kunt uitvoeren zonder dat het al teveel belasting legt op je lichaam. En dat je voorzichtig te werk gaat. Laatst hing ik op 18 meter hoogte toen ik ontdekte dat een boom toch verder verrot was dan ik had ingeschat. Gelukkig stond ik op tijd weer met twee benen op de grond.”

 

Waar moet je goed in zijn?

“Het is wel erg handig dat je geen hoogtevrees hebt! Verder is het belangrijk dat je goed om kunt gaan met stresssituaties. En dat je goed jezelf kunt blijven focussen op de veiligheid van jezelf en de omgeving. Je bent eigenlijk een soort sportman, want een goede algemene conditie en uithoudingsvermogen is wel een must.” Toch heeft Bram niet voor dit beroep gekozen omdat hij dan vooral sportief bezig is. Voor hem staat het omgaan en werken met bomen nog steeds op de eerste plaats.

 

Dromen

Ondertussen valt met een grote dreun de kapot gewaaide boom op de grond. Bijzonder om te zien hoe de boom precies in de richting is gevallen die Bram voor ogen had. Op de vraag waar hij over 5 jaar hoopt te zijn hoeft hij niet lang na te denken. “Over 5 jaar heb ik nog steeds mijn eigen eenmansbedrijf en heb ik me verder ontwikkeld als boomverzorger. Ik leer nog elke dag!” Graag zou Bram nog de opleiding European Tree Technician willen behalen en zijn bedrijf willen optimaliseren met nog extra machines, gereedschap en onderzoeksmaterialen. Bijvoorbeeld een grotere houtversnipperaar en een bus met een opvangbak.
Wat is jouw tip?

“Probeer een aantal keren mee te gaan met een ervaren boomverzorger, zodat je het vak leert kennen. En ga pas voor jezelf ondernemen als je denkt dat het echt bij je past.”

bram_VETgroen

Interview afkomstig uit het magazine: VET groen
Verschijningsdatum: 29 januari 2016

VET Groen -groen ondernemen