OSSENDRECHT – De Brabantse Wal is een streekproduct rijker: de Prunus laurocerasus oftewel de Goris Gold, de eerste goudgele laurier ter wereld. Een plant die in het voorjaar geel kleurt en in het najaar weer groen wordt.

En geel is volgens Martin Groffen, wethouder én voorzitter van de Streekorganisatie de Brabantse Wal, de kleur van de leider. Daarom mocht Jan Janssen – de winnaar van de gele trui van de Tour de France van 1968 – de eerste Goris Gold planten. Dat gebeurde donderdag bij de Natuurpoort De Volksabdij in Ossendrecht.

Prunus laurocerasus Goris Gold  - 1

Nieuwe laurier Goris Gold

“Er is geen betere plaats om de nieuwe laurier te planten dan hier, bij de Natuurpoort”, zegt Groffen. “Vanaf hier trekken de fietsers onze natuurgebieden in. Hier ligt ook ons Wielercollege en hier komt ook het regionaal wielertrainingscentrum te liggen.”

Prunus laurocerasus Goris Gold  - 1

Nederlandse winnaar

Vandaar dat er ook leerlingen van het Wielercollege over de schouder van Janssen mee mogen kijken, zodra hij de schep ter hand neemt om de eerste laurier te planten. De eerste Nederlandse winnaar van de grootste wielerwedstrijd ter wereld ziet tussen de bedrijven nog ruimte om wat tips aan de leerlingen van het Wielercollege te geven.

Prunus laurocerasus Goris Gold  - 1