Het Kunstwerk

Het Dobberend Bos in de Rijnhaven is een concept van Jeroen Everaert, founder van Mothership, gebaseerd op het kunstwerk ‘In Search Of Habitus’van kunstenaar Jorge Bakker.

Deze installatie bestaat uit een met water gevuld aquarium en drijvende dobbers met daarop schaalmodel bomen. Deze dobberende miniatuurbomen dobberen losjes op en over het water, hierbij vragen oproepend over de relatie tussen de stadsmens en de natuur en hoe beide zich verhouden tot elkaar en de wereld om hen heen.

De in Nederland wonende en werkende “onderwerper”, zoals Bakker zichzelf noemt, staat vooral bekend om zijn sculpturen en installaties met een architectonische inslag; zij maken vaak onzichtbare eigenschappen van elementen als water en wind zichtbaar.

Jeroen Everaert raakte geïnspireerd door dit kunstwerk en wilde het omzetten naar ‘real life’. Het resultaat is sinds 16 maart te zien.

2016 Dobberend Bos - Impressie Olivier Scheffer 2 Lage Resolutie

Duurzaamheid

Bij de realisatie van het Dobberend Bos is gebruikgemaakt van twintig oude zeeboeien uit de Noordzee. Deze boeien kwamen beschikbaar toen Rijkswaterstaat alle stalen Noordzeeboeien verving door kunststof exemplaren. De bomen zijn gedoneerd door boomkwekerij Van den Berk.

dobberendebos_1603_FDR7

Achtergronden Dobberend Bos

Hoe zijn jullie aan de benodigde kennis gekomen?

Het project loopt al sinds 2012 en sinds die tijd hebben we er alles aan gedaan om zoveel mogelijk te leren om het project succesvol uit te kunnen voeren. Om vraagstukken op te lossen over de boeien en de bomen hebben we studenten van verschillende universiteiten en hogescholen ingeschakeld en prototypes laten ontwerpen. Partners als Mercon Steel en GKB hebben deze ontwerpen gerealiseerd zodat er in 2014 twee prototypes te water konden gaan in de RDM haven.

Gaan de bomen dit overleven?

Jazeker. Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein hebben onderzoek gedaan naar het type boom dat beste overleefd in een boei, rekening houdend met factoren zoals wind, temperatuur, golfslag en groeiplaats in een boei. De iep bleek het best bestand te zijn tegen deze condities onder voorwaarde dat de boeien zouden worden aangepast. Studenten van TU Delft hebben naar de technische kant gekeken en zich afgevraagd hoe de boom zich staande kan houden in het water en onder het Nederlandse klimaat. Samen met Mercon Steel Structures is in 2014 een eerste prototype gecreëerd en na een proefperiode is in samenwerking met het Barendrechtse GKB een tweede prototype gemaakt. Deze prototypen hebben proef gedobberd in de Rotterdamse RDM haven waar ze intensief zijn gemonitord om te bepalen welk prototype er zowel praktisch als esthetisch het beste uit de test kwam. Uiteindelijk is gekozen voor de tweede versie.

Hoe krijgen de bomen water?

Er is onderin de boei plaatsgemaakt voor een waterreservoir van 600 liter water. Hiermee kunnen de bomen voorzien in hun waterbehoefte. Vier x Per jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden, zal de waterboot van waterbedijf Evides de bomen voorzien van zoetwater. Bovenop het reservoir ligt een doek met daarop een zandlaag die zorgt dat de bomen via de natuurlijke capillaire werking, die ook in de ‘normale’ grond optreedt, water krijgen. Het drinkwaterpeil wordt afgelezen d.m.v. een peilstok in een buis, welke met een hergebruikte petfles met het waterniveau stijgt en daalt.

Hoelang zal het bos in de Rijnhaven liggen?

De minimale tijd is 5 jaar, maar dit kan uitgerekt worden tot maximaal 10 jaar.

Komen er nog meer waterprojecten aan voor Mothership?

Het dobberend bos is onderdeel van het grootschalige oeverproject. In samenwerking met de Stichting RiverArt zal Mothership de komende tien jaar diverse kunstwerken realiseren langs de oevers van de wateren tussen Rotterdam en Dordrecht. Meer informatie over dit project is terug te vinden opwww.oeverproject.nl

dobberendebos_1603_FDR5 dobberendebos_1603_FDR9

Locatie Dobberend Bos

De 20 dobberende bomen die samen het Dobberend Bos vormen, komen te liggen in de Rijnhaven tussen het Luxor Theater en Het Drijvend Paviljoen.

De afgelopen 15 jaar is het gebied rondom de Rijnhaven drastisch veranderd. De havenfuncties zijn westwaarts verplaatst en het gebied biedt nu ruimte aan wonen, werken en recreëren. De haven is door de gemeente Rotterdam aangewezen als testlocatie voor innovatieve en duurzame initiatieven die de leefbaarheid en levendigheid in de stad vergroten.

Het Dobberend Bos is niet alleen vergroenend het vraagt tegelijkertijd ook aandacht voor klimaatverandering, innovatie, kunst, gezondheid in stadscentra en bewustwording van het belang van groen bij kinderen en volwassenen.

In het speciaal voor het Dobberend Bos ontwikkelde kadepark staat het eerste prototype. Bezoekers van het Dobberend Bos krijgen zo de gelegenheid een ‘boomboei’ van dichtbij te bekijken. In het park staan banken om rustig van het kunstwerk te kunnen genieten.

Bron: http://www.dobberendbos.nl/