Snoek Puur Groen als eerste hoveniersbedrijf volledig over op fossielvrije diesel

door | 19 okt 2018 | Hoveniersbranche

Hoveniersbedrijf Snoek Puur Groen is groots van start gegaan met CO2 reductie. We zijn namelijk met ons volledige wagenpark overgegaan op milieuvriendelijke fossielvrije diesel. Hiermee zijn we het allereerste hoveniersbedrijf van Nederland die deze stap maakt. Door inspiratie van de Elfwegentocht, welke als doel had om de samenleving te stimuleren om fossiel te rijden, is de uitwerking in een stroomversnelling gekomen. Deze duurzame aanpassing sluit goed aan op eerdere investeringen in het verduurzamen van het machinepark.

Fossielvrije Diesel B100 is een HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), die volledig gemaakt wordt uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen. Deze diesel is de duurzaamste diesel van dit moment. Douwe Snoek vertelt: “Samen met de dealer en importeur is er gekeken naar de mogelijkheden om ons wagenpark te verduurzamen. Het volledige motorprogramma, vanaf de TGE met de 180pk motor, is vrijgegeven voor HVO en biedt daarmee de mogelijkheid om emissievrij te rijden, van bron tot wiel reduceren ze 89 % CO2. Het mooie is dat je zonder aanpassingen aan de motor op deze diesel kunt rijden. Dit maakte de keuze des te makkelijker om deze overstap te maken. Daarnaast is het ook nog eens CO2-neutraal en biologisch afbreekbaar. Als duurzaam hoveniersbedrijf vinden wij het belangrijk innovatief te zijn. Daarnaast past dit volledig in onze bedrijfsfilosofie omdat we begaan zijn met de natuur en onze milieu voetprint zo klein mogelijk willen maken.”

In 2015/2016 is Snoek Puur Groen al volledig overgegaan op accu aangedreven handgereedschappen. Hierbij maken we ook gebruik van de Fleet Services waarmee we optimaal inzicht hebben in effectiviteit van machine-inzet, arbeidsuren en duurzaamheid. Sinds de overstap naar accumotoren hebben we al ruim 2225 kg CO2 gereduceerd. Dit is te vergelijken met het jaarlijkse gasgebruik van een gemiddeld huishouden in Nederland, alsdus Douwe Snoek.

Elfwegentocht
Met de overgang naar fossielvrije diesel steunt Snoek Puur Groen het initiatief van De Elfwegentocht welke onderdeel is van het Culturele Hoofdstad-project Fossylfrij Fryslân. “De Elfwegentocht heeft ons aangezet om het proces naar fossiel vrij rijden te versnellen. Hiermee willen we andere bedrijven graag inspireren. Komende periode gaan we daar dan ook actief de boer mee op”, aldus Douwe.

Misschien vind je dit ook interessant
Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

In Emmeloord gaat wat moois gebeuren want Thermoflor kreeg van Stef en Joost Munsterman de opdracht om het tuincentrum in de Noordoostpolder ingrijpend te verbouwen. Het grootste deel van de oude Venlokassen maken plaats voor moderne hoge Venlobouw én een breedkap-kas...