Veel Taxuskevers hebben opnieuw erg laat eieren afgezet. Door de warme, droge septembermaand is een deel van de eitjes vertraagd uitgekomen. Kevers stellen ook het leggen van eieren uit tot de omstandigheden (in oktober) gunstiger worden, en vergroten zo de overlevingskansen van hun nakomelingen. Zowel vorig jaar als dit jaar zagen we bij waarnemingen vanaf half oktober net uitgekomen larven, minuscuul klein met 2-3 mm en doorzichtig/bruin van kleur. Omdat deze late larven bij overleving pas ook laat in de komende zomer tot kever verpoppen is onze verwachting dat dit een blijvend fenomeen is.

Schade taxuskeverlarven

De schade van deze late larven is nog beperkt en wordt ook nauwelijks opgemerkt: de potkluiten vallen bij het naar binnen brengen nog niet uit elkaar. In vollegrondskluiten vallen de kleine, lichtbruine larven nog niet erg op. Vraatschade aan de wortels zal pas in het voorjaar van 2017 massaal optreden. De wortels en stambasis van diverse gewassen zijn dan niet veilig voor deze vraatzuchtige beestjes.

taxuskeverlarven_bestrijding_hovenier

Advies bestrijding taxuskeverlarven

Controleer dus nogmaals op de aanwezigheid van larven!

Gezien de huidige bodemtemperaturen kan nog prima met nematoden gewerkt worden. Neem bij aantreffen van larven contact met ons op, dan bekijken we aan de hand van weersvoorspelling en bodemtemperatuur welke aaltjes en toepassingsmethode het meest geschikt zijn voor uw teelt.

Bron: Biocontrole

logo_biocontrole