Na een tuinbezoek heeft de TvhJ-vakjury zeven inzenders voor landelijke competitie , Tuin van het Jaar 2017, genomineerd. De genomineerde tuinen zijn heel divers: van een compacte stadstuin, een daktuin tot een kleurrijke tuinkamer en een uitbundige bosvillatuin.

Tuin van het Jaar 2017Alle genomineerde tuinen zijn inspirerend en ook leerzaam, zowel voor de beroepsgroep als voor de consument. De volgende tuinen maken kans op de titel Dé Tuin van het Jaar 2017:

  • Royale weelderige bostuin Jaap Sterk Hoveniers, Jaap Sterk
  • Tuin met twee gezichten Koninklijke Ginkel Groep, Jorrit Zwart
  • Moderne kijktuin met mooie plaatjes Allure Tuinen, Henk Zandee
  • Uitbundige bosvillatuin De Kunst van het Scheppen, Kees van Grootheest
  • Daktuin met groene buitenkamer De Groot Hoveniers, Martijn de Groot
  • Verrassende kleurrijke tuinkamer Fokker hoveniersbedrijf, Arjan Fokker
  • Compacte stadstuin Hoveniersbedrijf Guy Wolfs, Mathijs Wolfs

Publieksprijs Tuin van het Jaar 2017

Elke tuin is gefotografeerd en gefilmd, zodat het grote publiek via een wedstrijdpagina op Facebook op deze tuinen vanaf begin 2017 kan stemmen. Deze impressies zullen tuineigenaren en groenliefhebbers inspireren en uitnodigen hun keuze te maken. De inzending met de meeste stemmen krijgt de Publieksprijs. In het voorjaar van 2017 reikt de jury beide prijzen uit tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Criteria Tuin van het Jaar 2017

De vakjury heeft de tuin beoordeeld op de volgende vooraf vastgestelde aspecten: ontwerp, vakmanschap, de toegepaste beplanting en de uitwerking van de oorspronkelijke opdracht. Ook de verhouding groen en niet-levende materialen, de inzet van creativiteit, innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap zijn meegenomen in de beoordeling.

Leren van kritische vakjury

De samenstelling van de vakjury met hoveniers, tuin- en landschapsarchitecten, ontwerpers en een trendwatcher zorgt voor een gewogen oordeel. De genomineerde tuinen zijn voorbeelden van vakkundig aangelegde en onderhouden groen, maar de jury is kritisch. Meedoen aan de wedstrijd levert naast een nominatie en complimenten ook leer- en ontwikkelpunten op. Zo draagt deze wedstrijd ook bij aan de verdere professionalisering van de inzenders en de beroepsgroep.

Bron: VHG

VHG