De heerlijke herfsttijd breekt weer aan, met z’n nevelige ochtenden, zijn hoosbuien terwijl u de open haard voor het eerst weer aansteekt, z’n herfstwandelingen langs het golvende duingras of tussen de dwarrelende blaadjes in alle kleuren.

Maak zo’n wandeling eens door een arboretum zoals Het Leen – ontdek de rodekoolrode sterretjes van de Clerodendrum, naar onze streken gebracht door Japanreiziger en onderzoeker Von Siebold – we gedenken dit jaar zijn 150ste sterfdag. En geniet van de naaldverliezende coniferen, die vaak prachtige herfstkleuren hebben. Bezoek de kasteeltuin van het Muiderslot, en kijk hoe Hoveniersbedrijf Hoefakker uit De Bilt hier het onderhoud verzorgt en de Kruidhof renoveert.

Smeed plannen voor het volgende jaar – toch een zwemvijver misschien, een nieuwe haag van Taxus of Buxus? De tuin op de schop, naar een deskundig ontwerp van hovenier of architect – strak, vloeiend of weelderig of een beetje van allebei? Of kleinschaliger, aanpassingen van de beplanting, misschien een plekje voor de steenbreek creëren of een mandje vullen bij De Rode Pimpernel. Weet u het niet, ga dan eens kijken in Appeltern, of doe ideeën op in de Vlinderhof, de Piet Oudolf-tuin in het Máximapark in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn en laat u adviseren door een hovenier met visie.

Ook als alles al helemaal goed is, geniet van het verglijden van het seizoen, van de overgang van dag naar nacht, elke dag een paar minuten vroeger. De maan op dikke wattenwolken, de zon vurig rood onder. De tuin subtiel uitgelicht of juist een plek waar u in het pikdonker het bekende pad volgt, boven u de sterren, misschien verrast door een geruisloos passerende uil.

cover16

Abonnement De Tuin in vier seizoenen

Een abonnement kost € 36,32 per jaar voor vier uitgaven. U kunt goede klanten ook een abonnement cadeau doen dit kost eveneens € 36,32 per jaar en stopt automatisch.
Uiteraard leggen we bij de eerste uitgave uit van wie het afkomstig is. Interesse? Bel of mail met Frans van Grondelle 06-51685091 – info@tijdschriftdetuin.nl