Volop najaarsbloeiers op speciale keuring KAVB

door | 10 okt 2018 | Hoveniersbranche

Hoewel het allemaal niet zo massaal is, heeft ook het najaar nog veel te bieden als het gaat om bloeiende bol- en knolgewassen. Dat blijkt 1 oktober bij de Speciale Najaarsbloeierskeuring van de KAVB.

 

Zo is Sjaak de Groot present met een mooie collectie Oxalis. Deze bevat bijvoorbeeld de selectie ‘Ken Aslet’ (foto boven), die opvalt door de grote gele bloemen. In oranje valt O. massoniae op, terwijl Oxalis versicolor ‘Golden Cape’ heel bijzonder is vanwege de combinatie van rood en geel. Als de bloempjes gesloten zijn, ogen de bloemknopjes net als een klassieke barbiersstok. De Groot maakt ook indruk met de witte herfstschroeforchidee, ofwel Spiranthes cernua var alba. Deze kan prima in ons klimaat gedijen en zorgt in het najaar niet alleen voor kleur, maar ook voor geur. De bloemen ruiken naar vanille. De eerste sneeuwklokjes bloeien ook al weer. De Groot laat Galanthus reginae-olgae zien, die van nature in dit seizoen bloeit. Hij trekt ook de aandacht met Roscoea purpurea ‘Red Ghurka’, een echte rode Roscoea.

Royaal bloeiende potten

Eric Breed maakt indruk met een aantal royaal bloeiende potten met Nerine. Dit betreft N. sarniensis ‘Virgo’, N. macmesteri en N. bowdenii ‘Alba’. Die laatste krijgt vandaag de prijs voor beste pot. In de kleur blauw valt Scilla madeirensis (foto rechts) op, die van oorsprong is te vinden op het eiland Madeira. Nauw verwant, maar veel kleiner, is Scilla lingulata var ciliolata.

Nog steeds dahlia’s

Bill Rutgrink uit Voorhout verrast vandaag nog met een vaas Crocosmia ‘George Davison’ (foto linksonder), die opvalt door de intens gele kleur. En er zijn vandaag nog dahlia’s. Arie C. Koot uit Voorhout slaagt erin om ondanks het herfstweer vazen vol nieuwe eigen aanwinsten te showen, die allemaal zijn geselecteerd op gebruik voor de snijbloementeelt. Te zien zijn onder meer de fluweelpaarse ‘Semino’, de zachtgele 02-14 en de tweekleurige 17-15 (foto rechtsonder).

Ten slotte zet Vletter & den Haan een fraaie collectie lelies neer, met onder meer de OT-hybriden ‘Zagatti’, ‘Albareto’ en ‘Robella’, en enkele dubbele Oriëntals in de kleuren wit en roze.

 

Bron: Greenity

Misschien vind je dit ook interessant
Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

In Emmeloord gaat wat moois gebeuren want Thermoflor kreeg van Stef en Joost Munsterman de opdracht om het tuincentrum in de Noordoostpolder ingrijpend te verbouwen. Het grootste deel van de oude Venlokassen maken plaats voor moderne hoge Venlobouw én een breedkap-kas...