Op 1 maart is een nieuw tuinseizoen begonnen in De Tuinen van Appeltern. Omdat de natuur meer dan vier weken voorloopt, is het eerste voorzichtige groen en zijn de vroege bloeiers al in ruime mate zichtbaar. Voor een echt vroeg voorjaarsgevoel moet je dus bij De Tuinen van Appeltern zijn. Dit seizoen zijn nieuwe tuinen te zien, verrassende parkonderdelen zijn te bewonderen en is er meer tuinbeleving dan ooit tevoren met de Appeltern Fluistertour.

20141003_vroege_voorjaarsgevoel_appeltern4

Voorjaarsschoonmaak in de winter

De tuindienst heeft het park weer schoon. Deze winterperiode hebben zij hard gewerkt om het park weer gereed te maken voor het nieuwe seizoen. Alle borders zijn ontdaan van overtollig blad en flink bemest. De paden en terrassen zijn met de hogedrukreiniger afgespoten en opnieuw bezand en restaurant ‘De Wintertuin’ ademt een compleet verfrissende sfeer.

Door de zeer hoge wintertemperaturen komen trouwens veel tuinplanten al in bloei of in blad. Als je naar de klimhortensia, de pioenroos of de magnolia kijkt dan lijkt het al volop lente. De ontwikkeling ligt vier tot vijf weken voor op het normale schema en dat is al goed zichtbaar.

20141003_vroege_voorjaarsgevoel_appeltern2

Nieuwe tuinen en parkonderdelen

Ieder jaar worden de nieuwste materialen ingepast in de meer dan 200 voorbeeldtuinen. Voor het aankomende seizoen zijn zelfs tien tuinen compleet opnieuw ingericht. Juist op die plekken in het park die wel eens door bezoekers worden overgeslagen, zijn verrassende tuinontwerpen vormgegeven. De laatste trends en manieren van inrichten zijn hier toegepast.

In 2014 zijn ook weer nieuwe parkonderdelen te bewonderen. In samenwerking met de VHG Vakgroep Hoveniers is De Levende Tuin tot stand gekomen. In De Levende Tuin komen alle aspecten van een levende en duurzame tuin samen. Daarnaast bouwt het park aan De Wilde Weelde Wereld. Dit is een project van ruim 5.000m2 waar het draait om natuurlijk en milieubewust tuinieren. Het is erg leuk om tijdens de aanleg dit onderdeel al te bezichtigen.

Als klap op de vuurpijl: een bezoek aan Appeltern wordt nooit meer hetzelfde met de Appeltern Fluistertour. Bezoekers krijgen bij meer dan 100 plekken leuke, interessante en belangrijke informatie “ingefluisterd”. Bij de entree ontvangen bezoekers voortaan GRATIS een handig luisterapparaatje, waarmee ze onderweg de verhalen die ze interessant vinden kunnen aanklikken en beluisteren.

20141003_vroege_voorjaarsgevoel_appeltern3

15 en 16 maart GRATIS schetsadvies

In 2014 staan er ook weer veel activiteiten op het programma bij De Tuinen van Appeltern. Op zaterdag 15 en zondag 16 maart staat de eerste activiteit op de agenda. Dan houden de door De Tuinen van Appeltern Exclusief Geselecteerde Hoveniers en ontwerpers GRATIS ontwerpspreekuren tijdens de schetsadviesdagen. Voor een gratis schetsconsult van 45 minuten moet u zich wel even vooraf inschrijven, zodat de ontwerper op het afgesproken tijdstip ook alle tijd heeft. Ga voor meer informatie en inschrijven naar www.appeltern.nl.