In aansluiting op het succesvolle seminar Onkruidbeheersing organiseert Wellantcollege Cursussen & Trainingen samen met Tuin & Landschap en de VHG het event Bodem is de Basis. Werk jij in het groen? Bijvoorbeeld als hovenier, groenvoorziener of boomspecialist?

Tijdens dit event leer je de bodem lezen. Experts vertellen je alles over de ins en outs en laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bodemgebruik. In diverse workshops en op de beurs:

  • Ontdek je hoe je de bodem goedkoper en beter kunt beheren;
  • Krijg je zicht op wat er gebeurt in de bodem en hoe je daar het beste mee om kunt gaan, zodat er betere en gezondere omstandigheden ontstaan voor beplanting;
  • En kom je te weten hoe je biologische gewasbeschermingsmiddelen in kunt zetten.

Met een goede basis bereik je een beter eindproduct!

Keynote

Lodewijk Hoekstra, NL Greenlabel: ‘De duurzame tuin’

Lodewijk Hoekstra, bekend als tv-hovenier, timmert al tien jaar samen met tuinontwerper Nico Wissing aan de weg binnen NL Greenlabel. Deze organisatie zet zich in voor een duurzame buitenruimte, van de particuliere tuin tot grote landschapsparken.

Nog steeds worden tuinen en buitenruimtes – van groen in woonwijken en parken tot het groen rondom bedrijven – ingericht en aangelegd zonder dat er nagedacht wordt over duurzaamheid en milieu. Vaak worden materialen en producten gebruikt die onnodig slecht zijn voor onze flora en fauna. Dat moet anders en dat kán anders.

Nieuwste loot aan de NL Greenlabel-boom is het Tuinlabel. Met het Tuinlabel kunnen hoveniers inzichtelijk maken hoe duurzaam de door hun aangelegde tuin is.

Lodewijk Hoekstra

Lodewijk Hoekstra

Spuitlicentie verlengen

Ook heb je deze dag de mogelijkheid om een bijeenkomst voor de verlenging van je spuitlicentie te volgen. We verzorgen deze dag de kennisbijeenkomst Gezonde grond: een basis voor gezond groen. 
Een bijeenkomst over de rol van organische stof bij de weerbaarheid tegen bodemziekten. We besteden aandacht aan de vorming van compost en het toepassen van groenbemesting. Tijdens een heldere en interactieve presentatie komen allerlei facetten van gezonde grond voorbij. Ook bekijken we de inspirerende film ‘Live in the soil’.

De workshop wordt gegeven door Margareth van der Horst, docente en adviseur Plant Care Education.

 

Workshops

  • Duurzaam bodemgebruik door inzet van schimmels – Spreker: Biomygreen
    Laat je in de workshop ‘bodemgebruik door inzet van schimmels’ overtuigen van het nut van duurzaam bodemgebruik. Door de inzet van mycorrhizaschimmels verhoog je de weerbaarheid van bodem en planten. Deze natuurlijke weerbaarheid en biologische bemesting kunnen pesticiden en kunstmest in toenemende mate vervangen. Kom meer te weten over de toepassing van mycorrhizaschimmels en de voordelen ervan.

 

  • Afkoppelen van hemelwater – Spreker: Tom Lentfert (Wavin)
    Hoe kan Wavin je helpen om de bodem na een hoosbui zijn werk te laten doen?  Afkoppelen van hemelwater is de trend. ‘Connect to Better’. Bekend van de bruine en -grijze buizen! Maar ook van lijnafwatering, berging en infiltratie. Door deze en andere innovatieve producten zorgt Wavin ervoor dat de grond niet te nat wordt.

 

  • Anders ontwerpen met de bodem als uitgangspunt – Spreker: Ruurd van Donkelaar (Van Donkelaar Groenadvies)
    Hoe ontwerp je een tuin, rekening houdend met het type bodem en met toepassing van natuurlijke beplanting om onkruid zo min mogelijk kans te geven?
    Van Donkelaar groenadvies houdt zich bezig met advisering, ontwikkeling, realisatie en beheer van tuinen, parken en landschap. In al hun projecten spelen planten de hoofdrol. Deze hoofdrolspelers laten zich niet zomaar inplannen. Planten ontwikkelen zich alleen optimaal als de omstandigheden voor hen geschikt zijn. De beplantingen die zij ontwerpen zijn geïnspireerd op natuurlijke wilde plantengemeenschappen, dit worden naturalistische beplantingen genoemd.

 

  • Kwaliteit plantmateriaal – Spreker: Laurens Lageschaar (Lageschaar)
    In de workshop ‘Kwaliteit plantenmateriaal’ staan we stil bij de maatregelen die je kunt nemen om de biodiversiteit in de bodem te vergroten en het bodemecosysteem te versterken. Zo zorg je voor een gezonde en veerkrachtige bodem. Duurzaam produceren is voor Lageschaar Vaste Planten iets wat in de genen zit. Het gebruik van herbiciden houden zij laag doordat zij in de vollegrondsteelten gebruikmaken van mechanische onkruidbestrijding. Daarnaast gebruiken ze plantversterkers om het gebruik van fungiciden laag te houden.

 

  • Uitval bij aanleg. Hoe kan je ziekte voorkomen? – Spreker: Carl Koch (Eurolab)
    In de workshop gaat Carl Koch in op de samenhang tussen zuurstof, organisch materiaal en meststoffen. De meeste uitval bij aanleg vindt plaats door problemen met bodemleven en hun bodemprocessen. Bio-organische meststoffen verergeren zulke problemen vaak. Hoe kan je ziekte voorkomen? Waar kun je zelf op letten? En welke eenvoudige bodemanalyses zijn handig daarbij? Koch- Eurolab doet veel onderzoek naar bodemvruchtbaarheid, bemesting en problemen met groei.

 

  • Bodembiologie: praktische oplossingen voor een goed bodembeheer – Spreker: René Jochems (Groeibalans Zundert)
    Toepasbare bodembiologie voor de praktijk. Tijdens deze workshop krijg je uitleg over bodemproblematiek, ziekteweerbaarheid en hoe je de efficiëntie van de bodem kan vergroten. Ook gaan we in op praktische oplossingen voor een goed bodembeheer. René Jochems is adviseur boomkwekerij en openbaar Groen bij Groeibalans Zundert.

 

  • De ontaarde boom – Spreker: Freek Rurup (Van Hall Larenstein)
    Een bijna volwassen plataan hangt nu al tweeënhalf jaar zonder grond tussen de wortels enkele meters boven maaiveld in een stalen constructie. In het voorjaar is de boom wéér uitgelopen. Hoe kan dat? Aan de hand van veel beeldmateriaal maak je kennis met dit bijzondere project met als droom….. een plataan onder de Eiffeltoren op te hangen.

 

  • Bodemleven: hoe creëer je een gezond bodemleven? En waarom is dat eigenlijk zo belangrijk voor sterke en gezonde planten? – Spreker: Pier Oosterkamp (Ecostyle)
    In deze workshop nemen wij je graag mee een stapje dieper de bodem in. Want waarom is een gezond bodemleven nu eigenlijk zo belangrijk voor sterke en gezonde planten? En hoe kun je dit stimuleren? Wat zijn mycorrhiza en wat doen protozoa? Hoe kunnen ze ervoor zorgen dat je bemesting efficiënter verloopt? En wat is het verschil tussen een organische en minerale meststof en wat is de betekenis van ‘organische stofgehalte’ op de verpakking van een meststof? Wat gebeurt er nu eigenlijk echt in de bodem? Al dit soort vragen zullen wij tijdens de workshops beantwoorden!

 

  • Biologische bestrijding: beestjes tegen beestjes – Spreker: Wilma Windhorst (Biocontrole)
    Biologische bestrijding is al lang niet meer voorbehouden aan kassen. Ook buiten wordt in tuinen en op kwekerijen volop gebruikt gemaakt van biologische bestrijders. We weten steeds beter hoe we natuurlijke vijanden kunnen inzetten en de van nature voorkomende populatie kunnen faciliteren. Daarbij helpt een diversiteit aan planten, dat blijkt uit onze waarnemingen in bloemenmengsels en in tuinen met verschillende planten. Maar ook een simpele heg van Elzen of Rosa rugosa kan enorm veel nuttige insecten opleveren! In de workshop bespreken we de mogelijkheden met je.

 

  • De Gezonde bodem, groeiplaats optimalisatie – Spreker: Ruud Snijders (Innogreen)
    Innogreen heeft veel kennis en ervaring op het gebied van bodemonderzoek en advisering. Ruud Snijders (directeur) vertelt over praktische bodemkunde en geeft tips en trucs, praktijkvoorbeelden en oplossingen. Omdat de bodem vaak niet serieus genomen wordt, zien we steeds meer problemen ontstaan door verdichting, uitspoeling van o.a. kali en calcium, mede door gebrek aan organische stof. Ook extreme weerschommelingen kunnen zorgen problemen. Samen leidt dit tot een verminderde bodemvruchtbaarheid en –structuur.

 

  • Bokashi voor hoveniers – Spreker: Samenwerkende Hoveniers Noord-Nederland
    Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. In de workshop ‘Bokashi voor hoveniers’ leer je alle ins en outs over Hoveniers-Bokashi en wordt er een demonstratie gegeven hoe je zelf bokashi kunt maken. Met behulp van Effectieve Micro-organismen, Ostrea (zeeschelpenkalk), Edasil (kleimineralen) en alle voorkomende groene resten uit het werk van hoveniers wordt door middel van een fermentatieproces een bodemverbeteraar gemaakt genaamd Hoveniers-Bokashi. In tegenstelling tot composteren komt er bij fermenteren nauwelijks CO2 vrij.

 

  • Humisme: alle kleine beestjes helpen – Spreker: Marc Siepman (Humisme)
    Wat is humisme? Humisme is leven met inachtneming van alles wat er onder de grond leeft. Het bodemvoedselweb is een enorm complex samenwerkingsverband tussen talloze micro- en macro-organismen. In deze workshop vertelt Marc Siepman over wat er allemaal leeft in de bodem en hoe je er beter voor kunt zorgen. Als je eenmaal weet hoe waardevol een levende bodem is voor ons klimaat, ons drinkwater en ons voedsel en zelfs de zuurstof die we inademen, wil je niets liever dan daar respectvol mee omgaan. Marc Siepman geeft door heel Nederland cursussen over dit onderwerp.
Programma  
08:30 – 09:00 Inloop
09:00 – 09:30 Keynote Lodewijk Hoeksta
09:30 – 12:30* Bijeenkomst verlenging spuitlicentie (ochtend)*
09.40 – 10.25 Workshopronde 1
10.35 – 11.20 Workshopronde 2
11.30 – 12.15 Workshopronde 3
12:15 – 13:15 Lunchpauze en beursbezoek
13:00 – 16:00* Bijeenkomst verlenging spuitlicentie (middag)*
13.15 – 14.00 Workshopronde 4
14.10 – 14.55 Workshopronde 5
15.00 – 16.00 Afsluiting en borrel

Bij het bestellen van je tickets kies je welke 4 workshops je wilt volgen. Wanneer je een bijeenkomst verlenging Spuitlicentie volgt, kun je daarnaast nog 2 workshops kiezen. Een week van tevoren ontvang je per e-mail je persoonlijke programma. In het programma wordt ook ruimte opgenomen voor een bezoek aan de beurs, waar je o.a. machines kunt uitproberen.

 

*Let op: De bijeenkomsten voor de verlenging spuitlicentie duren 3 uur. Een week van tevoren ontvang je per e-mail je persoonlijke programma en hoor je of je bent ingedeeld voor de ochtend- of middagbijeenkomst.

 

Heb je vragen? Neem contact op met Maaike Vroom via mw.vroom@wellant.nl.

 

Prijzen  
Vroegboekticket (verkrijgbaar t/m 31-07-2018) € 81,00 incl. € 1,00 servicekosten
Vroegboekticket + verlenging Spuitlicentie (verkrijgbaar t/m 31-07-2018) € 121,00 incl. € 1,00 servicekosten
Regulier ticket € 101,00 incl. € 1,00 servicekosten
Regulier ticket + verlenging Spuitlicentie € 141,00 incl. € 1,00 servicekosten

Locatie

Randhoeve 2, 3992XH Houten

Ik wil tickets bestellen.

Meer informatie lees je hier.