De beste sporthouthakkers ter wereld nemen het tegen elkaar op in Lillehammer

Het wereldkampioenschap van de STIHL TIMBERSPORTS® Series keert terug naar Lillehammer: op 3 en 4 november wordt in de Håkons Hall de internationale seizoensfinale van de koningsklasse in het sporthouthakken betwist. Meer dan 100 atleten uit Australië, Nieuw-Zeeland, de VS, Canada en heel Europa strijden in team- en individuele wedstrijden om de titel van wereldkampioen 2017. De Nieuw-Zeelander Jason Wynyard zal zijn titel in de individuele competitie verdedigen en bij de teamcompetitie hopen de ‘Chopperoos’ uit Australië om hun vierde titel op rij binnen te halen.

Lillehammer, dat in 2012 al gaststad van het wereldkampioenschap van de STIHL TIMBERSPORTS® Series was, ontvangt dit evenement dit jaar opnieuw. Begin november ontmoeten de beste sporthouthakkers ter wereld elkaar en strijden ze om de belangrijkste titel in de internationale competitie. Op 3 november gaat het estafettegedeelte van start waarin de beste nationale teams de Australische titelverdediger van de troon proberen te stoten. Bij de individuele wedstrijd op 4 november is de Nieuw-Zeelandse houthakkerslegende Jason Wynyard de te kloppen man.

Picture shows Norway’s Timbersports athlete Vebjørn Bleka Sønsteby and Wingsuit ace Espen Fadnes during an encounter between the world’s “oldest extreme sports” and one of its newest in the mountains near Stryn in western Norway on 11-September 2017 to announce the upcoming “Stihl Timbersport World Championship” to be held in Lillehammer on November 3-4.

Drie individuele atleten en 2 teams vertegenwoordigen de Benelux op het WK

David Bergen (37) uit Schilde werd op 14 oktober in Sittard voor de vierde keer Benelux kampioen en zal België in Noorwegen verdedigen in de individuele competitie. De favoriete disclipline van David is de single buck, en hij is houder van het Benelux record op de underhand chop, maar als hij een even constante prestatie als op het Benelux kampioenschap kan neerzetten, kan hij het ook in de andere disciplines nog ver brengen. Rik van Drielen (40), die de derde plaats behaalde op het Benelux kampioenschap en daar het Benelux record single buck scherper stelde, komt uit voor Nederland, en Mike Berkes (32) voor Luxemburg. David Bergen is ook een belangrijke speler in het Belgische team, dat vervolledigd wordt door de broers Maarten en Robin Cuvelier, en Koen Martens. Het Nederlands team wordt aangevuld door Ben Terpstra, Martijn Harms en Jurgen Nieuwkamp.

De teamcompetitie: een boeiend en adembenemend spektakel

Wanneer de Håkons Hall op 3 november de deuren voor de teamcompetitie opent, weerklinkt voor alle landenteams – van de Scandinavische tot de Nieuw-Zeelandse – de kreet ‘Hands on the wood’ als toepasselijke vervanging van “klaar voor de start”. In boeiende duels treden de teams als een estafetteploeg aan waarbij elk van de vier teamleden een discipline (‘Stock Saw’, ‘Underhand Chop’, ‘Single Buck’ of ‘Standing Block Chop’) afwerkt. In het onverbiddelijke knock-outsysteem gaat alleen het snelste team door naar de volgende ronde. De teams die de voorbije jaren de finale haalden, hebben spectaculaire tijden neergezet: in minder dan 50 seconden werden vier boomstammen doorgehakt of -gezaagd. Het Australische team is de ploeg die iedereen dit jaar wil kloppen: na twee krappe zeges in de finales van 2014 (Innsbruck) en 2015 (Posen) slaagden de ‘Chopperoos’ er ook vorig jaar in om de finale in Stuttgart op hun naam te schrijven met een nieuw wereldrecord (46,45 seconden). Dat werd meteen hun derde wereldtitel op rij. Ook in het Noorse Lillehammer kunnen de toeschouwers rekenen op een spannende teamcompetitie met de bijl en de zaag waarbij elk foutje enkele fracties van een seconde kost en daarmee over winst of verlies zal beslissen.

De landskampioenen strijden om de titel van beste sporthouthakker ter wereld

Op zaterdag (4 november) komen de atleten die zich als nationaal kampioen voor het WK gekwalificeerd hebben, tegen elkaar uit in de individuele competitie. In een boeiende meerkamp met zes disciplines gaan ze op zoek naar de beste sporthouthakker ter wereld. Bij het wereldkampioenschap 2016 in Stuttgart liet de uitzonderlijke atleet Jason Wynyard uit Nieuw-Zeeland de concurrentie achter zich. Dit jaar zullen meer dan 20 andere sporters – onder wie vicewereldkampioen Matt Cogar uit de VS en topatleten uit Australië, Canada, Tsjechië en Duitsland – alles op alles zetten om de trofee van de STIHL TIMBERSPORTS® Series uit de handen van de in totaal achtvoudige wereldkampioen te houden.

David Bergen of Belgium performs at the Stihl Timbersports Benelux Championship in Sittard, Netherlands on October 15, 2017.

Tickets – Uren – Livestream

Tickets voor het wereldkampioenschap kunnen besteld worden via http://www.ticketmaster.no/artist/stihl-timbersports-tickets/902919?language=en-us

3 november 2017, vanaf 19:00 uur plaatselijke tijd:
STIHL TIMBERSPORTS® teamwereldkampioenschap

4 november 2017, vanaf 19:00 uur plaatselijke tijd:
STIHL TIMBERSPORTS® individueel wereldkampioenschap

Alle wedstrijden kunnen via livestream gevolgd worden op www.stihl-timbersports.com,

op Facebook (https://www.facebook.com/stihltimbersports/)

en op YouTube (https://www.youtube.com/user/STIHLTIMBERSPORTStv).

Over het wereldkampioenschap van de STIHL TIMBERSPORTS® Series

STIHL TIMBERSPORTS® bestaat uit zes disciplines, drie met de bijl (‘Springboard’, ‘Standing Block Chop’ en ‘Underhand Chop’) en drie met de zaag (‘Stock Saw’, ‘Single Buck’ en ‘Hot Saw’). De meeste van deze disciplines komen voort uit traditionele houthakkerstechnieken en worden al meer dan 150 jaar beoefend. In Lillehammer staan zowel ploeg- als individuele wedstrijden op het programma. Bij de aflossingswedstrijden op vrijdag komen telkens twee nationale teams met vier atleten tegen elkaar uit in een knock-outsysteem. Daarbij worden de disciplines ‘Stock Saw’, ‘Underhand Chop’, ‘Single Buck’ en ‘Standing Block Chop’ na elkaar afgewerkt. In totaal strijden meer dan 20 teams met meer dan 100 atleten om het goud. In de individuele wedstrijd op zaterdag treden dan de twaalf beste atleten van de wereld in de finale aan. Daarbij werken ze tijdens de verschillende rondes telkens weer de zes disciplines af. Net als bij de teamcompetitie stoten alleen de beste atleten door naar de volgende ronde. Om aan deze meerkamp deel te nemen, moeten de atleten niet alleen fit en extreem geconcentreerd zijn, maar moeten ze ook bijl en zaag perfect kunnen hanteren.

Meer informatie over dit onderwerp en ook beeldmateriaal vindt u op http://nl.stihl.be/sts-nieuws.aspx