Afgelopen weekend zijn de eerste kleine wintervlinders waargenomen. De rupsen van deze vlinder (Operophtera brumata) kunnen in het voorjaar veel schade doen aan jong blad, bloemen of jonge vruchten.

Mannetjes gaan voor…

De mannetjes komen als eerste uit de pop. Deze vliegen al enige tijd rond als de vrouwtjes (vleugelloos) ontpoppen. Na de paring worden de eitjes in de winter gelegd. De in het voorjaar uitkomende rupsen doen zich vaak te goed aan bloemen of jonge vruchten. Ze kunnen hele planten kaal eten en worden helaas vaak pas opgemerkt als de schade al volop aanwezig is.

Signaleer de kleine wintervlinder nu

De mannetjes kunnen met behulp van een feromoonval gevangen worden. Elke vlinder die tijdig wordt gevangen kan niet meer paren. Door de lange vliegperiode kunnen de vallen de hele winter hun werk doen. De feromonen moet na circa 4 weken worden vervangen. Een groot aantal gevangen vlinders is een aanwijzing dat u alert moet zijn op het voorkomen en tijdig bestrijden van de rupsen in het voorjaar om schade te voorkomen. Vallen en lokstof zijn bij Biocontrole op voorraad, nu is de tijd om ze uit te hangen.

Bron: Biocontrole

logo_biocontrole