Leren fotograferen met Caroline Piek

Bladeren tooien zich in opvallende geel-oranje kleuren en de laagstaande zon zorgt voor een mysterieus sfeertje. Het heeft net geregend en die karakteristieke bosgeur hangt in de lucht. Omstandigheden waar het hart van een natuurfotograaf sneller van gaat kloppen. Wie denkt aan de herfst, denkt al snel aan paddenstoelen. Hun uiteenlopende vormen en kleuren lenen zich perfect voor macrofotografie, maar ook groothoekfoto’s leveren vaak verrassende resultaten op.

caroline_piek_photography_workshop (2)

Workshop paddenstoelen fotograferen

Op zaterdag 15 november ga ik samen met maximaal 8 deelnemers op verkenning op in de bossen rondom Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest. In het gebied groeien diverse soorten paddenstoelen zoals de honingzwam, vliegenzwam, tonderzwam en mycena’s.

Vooraf aan het praktijkgedeelte geef ik een korte lezing over paddenstoelen. Wat zijn het precies en waar kom je hen regelmatig tegen?  Daarnaast geef ik technische tips voor het fotograferen van de paddenstoelen. Wees overigens niet bang; dit wordt geen droge theoretische uitleg. Aan de hand van eigen foto’s geef ik uitleg over de basiselementen van een goede foto, namelijk compositie, belichting en scherpte. Ik besteed aandacht aan o.a. de combinatie van sluitertijd, diafragma en de ISO-waarde, het kiezen van een sterke compositie, sfeer creëren met een creatief gebruik van scherptediepte etc. Regelmatig zet ik ook twee foto’s naast elkaar om het verschil te laten zien tussen hoe het wel en niet “moet”.

Na de korte theoretische uitleg is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Vanwege het kleine aantal deelnemers heb ik alle tijd om persoonlijke feedback en tips te geven tijdens het fotograferen. Ik neem zelf ook mijn camera mee zodat ik eenvoudig kan laten zien hoe ik een onderwerp zou benaderen. Ik deins er niet voor terug om languit op de grond te gaan liggen voor een foto, dus trek vooral gemakkelijke kleding en schoenen aan die vies mogen worden! Het handigst is om regenkleding en wandelschoenen aan te trekken.

caroline_piek_photography_workshop (1)

Geen dure apparatuur nodig

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze over enige basiskennis van diafragma, sluitertijd e.d. beschikken. In het theoretische gedeelte ga ik kort op deze punten in, maar het is wel de bedoeling dat je zelf weet hoe je deze instellingen wijzigt op jouw camera. Belangrijk is ook dat je geen dure macrolens nodig hebt om deel te nemen aan de workshop. Mensen met macro voorzetlenzen en groothoeklenzen zijn ook van harte welkom.

Persoonlijke feedback

Op zaterdag 22 november geef ik feedback en eventuele verbeterpunten op de 5 beste foto’s van elke deelnemer die vooraf thuis zijn geselecteerd en bewerkt. Het is de bedoeling dat je bestanden meeneemt op een USB-stick, zodat ik deze kan vertonen via de beamer. Op die manier leer je niet alleen van jouw eigen foto’s, maar ook van het beeldmateriaal van de overige deelnemers.

Locatie:
15 november: Theorie in cultureel centrum & theater Het Trefpunt in Warmond. 22 november: Feedback in bezoekerscentrum de Veenweiden in Alphen aan den Rijn.
Data:    Zaterdag 15 en 22 november
Tijd:     15 november     8.00 uur  12.00 uur
22 november    15.00 uur – 17.00 uur
Kosten: € 75,- incl. BTW (inclusief koffie, thee, iets lekkers en handout met theoretische uitleg)
Aanmelden via: info@carolinepiek.nl