Slakken en dan met name naaktslakken kunnen een heel vervelende plaag zijn! Juist dit seizoen, waarin er sprake is van wisselvallig weer. Tegen naaktslakken zijn er nu ook aaltjes: “Nemaslug®” Met deze aaltjes tegen naaktslakken is biologisch en effectief bestrijden direct mogelijk. De aaltjes tegen slakken zijn veilig voor mens, milieu, plant en nuttige insecten.

Dit product bestrijdt:
naaktslakken en slakken.

Toepassingsperiode:
Nemaslug kan worden ingezet bij bodemtemperaturen vanaf 5°C.  De bodem dient gedurende 2 weken na het toepassen van de aaltjes op temperatuur te blijven. De aaltjes overleven ongeveer 6 weken in de bodem. Mocht u nadien nog last hebben van slakken dan is een tweede toepassing aan te raden.
Over naaktslakken
Naaktslakken houden van milde, vochtige omstandigheden. Het grootste deel van hun leven verblijven ze onder de grond waar ze afgestorven plantmateriaal eten of, in sommige gevallen, de wortels en knollen van planten. Als het vochtig is komen de slakken ook  boven de grond waar ze dan gaten in bladeren van planten vreten.  Naaktslakken zijn ook dol op zaailingen in uw (moes)tuin.  Uiteraard kan ook een glimmend slijmspoor de aanwezigheid van slakken verraden.

 

Slakken zijn tweeslachtig (hermafrodiet): elke naaktslak heeft zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen. Na de paring kunnen beide slakken enkele honderden eitjes produceren. Vaak leggen ze hun eieren in kleinere groepjes van enkele tientallen eitjes op een beschutte, vochtige plaats. Eén slak kan zo’n 500 eitjes leggen. Dit betekent dat één slak dus maar zo 250.000 ‘kleinkinderen’ kan produceren.  De eitjes zijn wit doorschijnend en komen ongeveer drie weken later uit. Na ongeveer twee maanden zijn de jonge slakken volwassen en kunnen ze zelf eitjes leggen.  Niet alle slakken leggen hun eitjes op hetzelfde moment waardoor er ten alle tijden slakken van verschillende grootte (oftewel leeftijd) aanwezig kunnen zijn.  Toch veroorzaken slakken de meeste schade in het vochtige voorjaar (vooral na een milde winter) en najaar. 

Aaltjes tegen slakken

Wanneer zijn slakken actief?
Naaktslakken kunnen niet goed tegen de zon, daarom zijn ze vooral ’s avonds en ’s nachts actief als het donker en goed vochtig is. Overdag komen ze vooral tevoorschijn na regenbuien.

Hoe herken ik de plaag?
De plaag is te herkennen aan de schade die wordt aangericht door de slakken. Vooral jonge planten ondervinden hier last van. Soms zijn de bladeren aangevreten of blijft enkel de plantstengel nog over.

Wanneer kan ik naaktslakken bestrijden?
Aaltjes tegen slakken kunnen het gehele jaar ingezet worden, mits de bodemtemperatuur tenminste 5°C is.

Hoe werken de aaltjes tegen (naakt)slakken?
Aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van slakken. In de bodem gaan aaltjes actief op zoek naar de slakken. Wanneer ze deze hebben gevonden dringen ze binnen via een natuurlijke opening, bijvoorbeeld via het ademhalingsorgaan. Eenmaal binnen beginnen de aaltjes zich te vermenigvuldigen. Een aangetaste slak is dan ook te herkennen aan de opgezwollen plek ook wel mantel genoemd, deze zit achter zijn kop. Enkele dagen na het ontstaan van de opgezwollen plek, stopt de slak met eten waarna hij zal sterven. 

Hoe pas ik de aaltjes tegen slakken toe?
Aaltjes tegen slakken toepassen is niet erg ingewikkeld. Het is wel belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Bij uw bestelling ontvangt u een duidelijke gebruiksaanwijzing.

Ook in het volgende filmpje laten wij graag zien hoe u de aaltjes kunt toepassen:

Product van Ecostyle

plantprofessional