Buxus is een waardevolle, inheemse tuinplant die in vele tuinen voorkomt. Sinds kort wordt de plant echter geteisterd door de buxusmot. Gelukkig kan buxus gemakkelijk worden beschermd worden tegen deze plaag.

Zoals elke vlinder kent de buxusmot een rupsstadium. Nadat de buxusmot eitjes heeft gelegd, meestal aan de onderkant van de buxusblaadjes, ontluiken deze en verschijnen er rupsen. Deze rupsen vreten aan de blaadjes en brengen schade toe aan de plant. De buxusmot legt enkele malen per jaar eitjes. U kunt rupsen vinden in april/mei, juli/augustus en september/oktober. Dat zijn de momenten om bij de aanwezigheid van rupsen de plant grondig te controleren en te behandelen.

De rups van de buxusmot herkent u aan zijn zwarte kop en felgroene lichaam, dat volgroeid tot 4 cm lang is en een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen heeft. Vraatschade van deze rups herkent u aan bruinverkleuring, bladskeletten, dode blaadjes en kale takjes. Ook worden blaadjes aan elkaar gesponnen en zijn grauwgroene uitwerpselen te zien. Bij schade van de buxusmot blijft de bladnerf zichtbaar.

Tot de verpopping start kunt u de bladvretende rupsen bestrijden met een biologisch of chemisch gewasbeschermingsmiddel. Spuit goed binnen de struik en herhaal dit bij zware aantasting. Als eind augustus de verpopping begint, kunt u verdere verspreiding alleen nog beperken door het wegknippen van haarden samen met de daarin aanwezige rupsen en schade. Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af in een goed gesloten zak met het restafval. Zo vermijdt u dat rupsen ontsnappen. Volg de plaag tot begin volgende winter omdat de buxusmot verschillende generaties per jaar heeft.

Bron: Branchevereniging VHG