Al enkele jaren zien we dat de levenscyclus van de taxuskever verandert. Bij controles van percelen waren de afgelopen weken soms veel vers uitgekomen kevers te vinden. Op 23 oktober vonden we zelfs net uitgekomen larven, nog minuscuul klein. Deze late larven verpoppen, als ze de winter overleven, ook pas laat in de komende zomer tot kever. Zo blijft dit fenomeen in stand. Het aantal percelen dat dit beeld laat zien neemt toe.
Schade
De schade van deze late larven is nog beperkt en wordt ook nauwelijks opgemerkt. De potkluiten vallen bij het naar binnen brengen nog niet uit elkaar. In vollegrondskluiten vallen de kleine, lichtbruine larven nog niet erg op.
Vraatschade aan de wortels zal pas in het voorjaar van 2017 massaal optreden. De wortels en stambasis van diverse gewassen zijn dan niet veilig voor deze vraatzuchtige beestjes. Dat kan een vervelende verrassing zijn juist voor afleveren!
Advies:
Controleer uw gewas dus nogmaals op de aanwezigheid van taxuskeverlarven!
Gezien de huidige bodemtemperaturen kan nog prima met nematoden gewerkt worden. Neem bij aantreffen van larven contact met ons op. Aan de hand van weersvoorspelling en bodemtemperatuur en de grootte van de larven, bekijken we welke aaltjes en toepassingsmethode het meest geschikt zijn voor uw teelt.
Voor meer informatie zie onze website.