Onlangs kregen we een reactie binnen over het hoveniersvak. Strekking van het verhaal is dat hoveniers zich meer moeten gaan gedragen als échte hoveniers en minder als klusseniers. Zo nu en dan krijgen we reacties binnen, welke vergelijkbaar zijn met deze. Wij zijn benieuwd naar jouw reactie. Maar om te beginnen: wat is nou eigenlijk een hovenier?
Wat is een hovenier?
We bekijken wat definities van Wikipedia. “Een tuinman of hovenier is iemand die zich beroepshalve met tuinen en andere groenobjecten bezighoudt. Typische werkzaamheden die een tuinman verricht zijn onder meer gras maaien, onkruid wieden, opruimen, snoeien, bemesten, zaaien, insecten bestrijden en begieten. Een tuinman of -vrouw heeft kennis van bomen en planten nodig om de tuin zo op de juiste manier te onderhouden.”
Het hoveniersvak wordt verwaarloosd
Strekking van de verhaal dat we binnenkregen:
Als je als hovenier in het groen wil werken dan moet je zorgen dat je voldoende kennis in huis hebt. Op dit moment is het kennisniveau van de gemiddelde hovenier bedenkelijk. Als we zo doorgaan dan zijn er over tien jaar geen hoveniers meer, maar voornamelijk klusseniers. Mensen die bestrating aanleggen, schuttingen plaatsen en hier en daar nog wat beplanting.
Stelling: de plantenkennis bij de gemiddelde hovenier is te laag.
Hoe denk jij hier over? Hoe moeten we dat oplossen? Laat hieronder je reactie achter
Dit artikel is geschreven naar aanleiding van meerdere reacties van hoveniers die zijn binnengekomen op de redactie en geeft niet perse onze mening weer.
Als ik zo de reacties lees op dit onderwerp denk ik dat ook de taal nogal aan verloedering onderhevig is.
Sommige reacties doen echt pijn aan de ‘taalogen’!!
De opleiding mag hier dan ook nog een hoop tijd insteken.
Van sommige reacties zou ik graag de offertes en de facturen eens inzien: ik denk dat de potentiële klant zich suf lacht.
Jammer dat hovenierszaken.nl zich daar niet over uitlaat!
Ik hoop oprecht dat iedereen een goede boterham verdient maar kijk je bericht even na voordat je op zenden drukt A. U. B.
Wat een hoop geklaag over de opleidingen die tegenwoordig gegeven worden, maar hebben we dat niet een beetje aan ons zelf te danken als opleidingsbedrijven? Is het niet zo dat we al jaren gewoon stagiaires willen en we ze dan wel een beetje willen opleiden, maar vooral allemaal vinden dat ze het vak op school moeten leren? De maatschappij veranderd en de school en de leerlingen zijn niet meer hetzelfde als dertig jaar geleden. Stop met vergelijken met vroeger en met klagen over het niveau van de opleiding. Sta op als werkgever en meld je aan als excellent leerbedrijf. Ga met de docenten in overleg, werk samen aan een onderwijsprogramma wat bij deze tijd past, denk eens na over hoe jij zelf in kunt zetten om een docent te ondersteunen en jou kennis kunt gaan delen aan de toekomstige hoveniers. Het zijn er niet veel meer die aan de opleidingen beginnen, maar laten we die paar die de stap wagen alle kennis bij brengen vanuit de bedrijven. Laat ze niet kruien maar geef ze les in de tuin. Zo krijg je een vakman en leerlinghoveniers die weer trots worden op hun vak. Jongens en meisjes die laten zien dat het niet alleen schoffelen is de hele dag, maar dat ze de mooiste dingen kunnen maken met hun handen. Samen zullen we aan de slag moeten! .
Helemaal waar het is gewoon diep en diep triest
Als je een niveau 2 een bergenia cordifolia omschrijft dat ze het dan een stokroos noemen kunnen ze echt hun diploma in leveren
Of totaal geen enkele plant kennen
Helemaal mee eens. Ben aantal jaren al werkzaam de plantenkennis gaat met het jaar achteruit wat ze op school moeten weten. Laat dit geweldige vak niet verwaarlozen!
Ik was ooit begonnen met de docenten opleiding om les te kunnen geven aan aankomende hoveniers op de hoveniersschool waar ik zelf ook op heb gezeten. (Het gaat hier om een bbl-opleiding, 4 dagen werken en 1 dag in de week naar school).Ik kreeg toen veel plantenkennis en veel vakinhoudelijke lesstof. Helaas vond de overheid dat het taalkundig slecht ging met de mbo’ers en heeft toen bepaald om ipv een hele dag, een halve dag bezig te zijn met het vak. De leerlingen die geen zin meer hadden in school, kozen voor een bbl opleiding omdat je dan met je handen en het vak bezig kon zijn. Waaronder ik een groot voorbeeld ben. Onhandelbaar op het vmbo, kennismaakte met het vak en niets meer anders wilde. Het werd dus steeds lastiger om leerlingen te motiveren om op school te blijven omdat we maar 3,5 uur per dag/per week dus, les mochten geven over het vak, waarvoor ze nog wel op school wilde blijven. De rest van de tijd was nodig voor Nederlands, wiskunde/rekenen etc. Hierdoor was het dus ook niet meer mogelijk om excursies te doen naar bijvoorbeeld een fruitboom kwekerij om niet uit alleen de boeken te leren snoeien, maar van iemand die al 30/40 jaar in het vak zit. Een simpel rekensommetje is dus dat wanneer de leerlingen 35 weken naar school gaan in een jaar, 122,5 uur les krijgen uit de boeken over het vak, en niet meer langs kunnen gaan bij gespecialiseerde ‘vak idioten’. Dit komt dus neer op een drie weekse cursus.. uiteraard begrijp ik dat de leerlingen dan op hun werk de plantenkennis moesten leren, maar niet iedere leerling kreeg de mogelijkheid om dit te doen op het werk. Als ze bijvoorbeeld bij een bedrijf werken die veel in de aanleg bezig is of dat er geen tijd voor is. ‘Dat doe je maar op school’ kregen ze het meest als antwoord. Ik ben na 4jaar gestopt op de docentenopleiding omdat het lesgeven hierdoor ook niet meer leuk is. Er is al een te kort aan goede mbo’ers, en dit zal alleen maar groter worden. Dit zie je ook bij meerdere beroepen.
Helemaal mee eens. Ik zie het als ik me opleiding vergelijk van 2 jaar geleden met me collega die dit jaar geslaagd is niveau 2 bbl. Met een herbarium maken en niet leren en geen intresse hebben in de stof die nodig is om echt hovenier te zijn en toch slagen. Pure waanzin.
Waar, helemaal mee eens. Over bijna de hele breedte van het 6kIvak stort het in.
Ik ben sins 1980 werkzaam als hovenier. Ik heb mijn vakdiploma’s gehaald in deeltijd, ik merk steeds meer dat het vak hovenier uitsterft. In Groot-Brittannië is het vak hovenier nog steeds een vak. Door regelmatig naar Groot-Brittannië te gaan blijf mijn kennis op pijl en doe ik genoeg inspiratie op, helaas wordt door de tuinprogamaas op de tv het vak hovenier zwaar onderbelicht. Dat is jammer want jongeren die het vak willen leren komen hier door niet meer aan hun trekken. Vakkundig bomen heesters etc snoeien kunnen ze niet meer. Laat staan fruitbomen en klein fruitsnoeien is een vak appart. Ik zal graag met oud collega’s graag over gedachten willen wisselen. Dus graag reacties op dit stukje.
Hallo! Ik neem aan dat dit over kennis van het vak gaat.En niet over concurrentie,tussen klussenier en hovenier.Want daar ben ik kort over.Dat moet men ieder op zijn manier ervaren.Kennis vind ik wel van belang.Zolang dat men geen brood heb gegeten van deze vak,is het verstandig voor die persoon om niet verder te gaan.Want er is niets belangrijker dan de klant tevreden te krijgen.Weet je niets van deze vak,laat je omscholen.Het zou verplicht moeten zijn.
vorig jaar mocht ik op de gazondemodag uitleggen waarom beluchten van gazons belangrijk is. als er dan een groep leerlingen langs kwamen wisten ze niet eens waar een prikrol voor dient. vervolgens kun je ook alleen de intresse krijgen voor werktuigen waarbij ze op bijv een zitmaaier of trekker kunnen zitten….
nu kan ik dat nog wel snappen, maar ik denk dat er nog een hele taak voor de docenten ligt om goede kennis over te brengen en de jeugd gemotiveerd te krijgen om echt vakman te worden.
Oplossing: VHG Branche-opleiding
Als hoveniers dan ook van de bomen afblijven en dit door opgeleide boomverzorgers laten doen!
Ik vindt dit overdreven. Waarom mag een hovenier niet aan bomen komen. Een echte specialist deelt zijn ervaringen, en met lastige klussen kunnen ze samen werken.
zo is dat, boom verzorging voor de bomen bedrijven, de bestrating voor de stratemaker, grondwerk voor de loonwerker, metselwerk voor de aannemer of de metselaar, de vijver voor de vijverspecialist de zwemvijver voor etc etc. etc. zo kan ik wel door gaan. waar is de grens. in ieder geval om te beginnen een goede planten kennis want dat zou dan de meerwaarde kunnen zijn.
Slecht jonge we doen dit allemaal samen ik wil ook gewoon mijn rekeningen kunnen betalen ik heb op frederiksoord gezeten en daar is echt wel het ene en andere verteld over bomen en ja als er dingen te lastig zijn haal ik er een boomklimmer bij die er meer ervaring in heeft het hoveriesvak heeft te maken met ervaring en lol in het werk hebben zolang je niet een stage bedrijf hebt die je niet de kennis wil geven maar je als goedkope kracht ziet word het niks
Ja vind ik ook! Er zijn tegenwoordig ook weinig of geen goede jongens te vinden, die het vak echt willen doen. Ook is het de kant van deze maatschappij. Snel en goedkoop. Maar zelf heb ik toch een vd mooiste beroepen!😉🌳🌹☀
Hallo,
Helaas zit het niet alleen in de plantenkennis. Hoewel deze niet of amper wordt aangedragen vanuit het onderwijs. Het zit in het hele systeem. Van ministerie van landbouw tot de onderwijzer van leerling tot bedrijf. Het ministerie holt de opleiding uit en legt de verantwoording bij de ondernemer. De ondernemer legt het bij de docent en de leerling.
Naar mijn mening moeten we met zijn allen wat doen. Misschien moeten we wel beginnen op de werkvloer om binnen het bedrijf waar je werkt het niveau te maken. Uit te dragen naar leerlingen zodat het niveau van het vak om hoog gaat.
Vrije in schrijvingem bij KvK helpt ook niet echt. Maar er is genoeg onderscheid tussen mag en koren. De klant beslist over de info en prijs die hij krijgt.
Kennis gaat gepaard met investering en vooral in de student. Laat er iemand opstaan en met het logge apparaat ministerie om tafel gaan.
Het kan niet langer en straks is er van deze prachtige ambacht nikwc meer over.
Ik ben er wel aardig mee eens. Tegenwoordig krijg je (vind ik) weinig plantenkennis bodemkunde en ziekte beelden op school.. 20 jaar terug werd er nog zelfs de hele naam afgekeurd als je een spellingsfoutje had in de latijnse benaming..
Ik was geen kei in plantenkennis. Dat geef ik toe.. maar ja het was in die tijd al geen verplicht vak meer volgens de overheid, de school waar ik toen zat bleef wel serieus de kennis door veven overigens… ook d.m.v. beplantingsplannen maken heb ik ook meer kennis gekregen en nu ik 20 jaar verder ben weet ik gelukkig ook veel meer. En geef ik zo veel mogelijk door wat ik weet in de hoop dat de kennis niet verloren gaat.
Verwaarlozing? Ik geloof het niet. als je googled op klussenier vind niks.
Als hovenier moet je een project neerzetten die de klant graag ziet. Wel binnen je normen en verschilt per bedrijf. Boom verzorging doe ik niet, hier huur ik collega’s in maar een schuurtje bouwen doe ik wel.
Verwaarlozing zal best voorkomen maar niet bij mij. Laat lekker een ander de tuin verwaarlozen 2 tot 3 jaar later bellen ze mij om de bodem te onderzoeken.
Wel vind de opleiding tot hovenier slecht. Er ligt veel te veel nadruk op straten en ander geneuzel. Ik vind dat de planten kennis veel meer aanbod moet komen zo ook de bodemkunde en bemestingsleer.
plantenkennis is te laag, bestrating/grind/schuttingen “dode materialen” zijn een onderdeel van de tuin. beplanting / gazon maakt de tuin. juiste kennis en toepassing van planten is belangrijk onderhoud is dan ook belangrijk en kan alleen maar goed worden uitgevoerd bij juiste kennis van gewassen. daarnaast is onderhoud ook extra omzet. en zorgt voor klantenbinding, een tuin aanleggen is niet het moeilijkste maar een tuin mooi houden vereist vakkennis op gebied van planten/bemesting bestrijding van ziekten en plagen etc.
GROEN is EMOTIE
“plaatsen van een schutting is 1x omzet daarna 25 jaar niet weer, planten van een haag is jaarlijkse omzet
snoeien / bemesten etc.”
hoewel ik geen hovenier ben, reageer ik toch even. het opleidingsniveau is volgens mij veel te laag, en alleen hoveniers met écht interesse voor het vak komen door zelfstudie en tuinbezoek verder. Ik ben bang dat de meeste hoveniers daarvoor na een dag hard werken geen puf meer hebben.
Als kweker van exotische tuinplanten krijg ik vaak vraag van klanten naar een hovenier met kennis van zaken. Misschien zijn ze er wel, maar hier in de omgeving (kop Overijssel) zou ik er geen durven aan te raden.
Ik gaf eens een lezing voor de studiegroep van noordelijke hoveniers. De vragen die uit de zaal kwamen waren dezelfde vragen die veel klanten (meestal dus leken) mij stellen …
De oplossing? Ik denk eerst maar studiedagen organiseren voor hoveniers over speciale thema’s. Educatie moet het hele hoveniersleven doorgaan. Dat is in alle vakgebieden zo.
Een werkelijk goede oplossing zou zijn om een nieuwe, degelijke opleiding te starten!
et zou ook helpen als er handelskwekerijen komen die een nieuw, verfrissend assortiment planten voor hoveniers gaan kweken.
De extreme commercialisering van de plantenhandel is zeer belemmerend voor veranderingen. het assortiment is de afgelopen 25 jaar steeds schraler geworden waardoor veel tuinen erg op elkaar zijn gaan lijken. hier in Steenwijk springen de tranen mij in de ogen als ik de doorsnee tuintjes zie.
ik hoop dat jullie iets aan mijn zienswijze hebben …
vriendelijke groet,
hans prins, http://www.degroeneprins.nl
De verwaarlozing van het vak is en reactie op het feit dat er geen vakdiploma’s/beschermde status is va het vak. Klanten kijken tegenwoordig veel naar de prijs en het feit dat iedereen met een spade of schoffel aan de gang kan speelt dit nog extra in de hand. Terug naar het erkende diploma met alle daaraan verbonden verplichtingen is een eerste vereiste om de verwaarlozing tegen te gaan.
Dit fenomeen is iets dat zeker al heel lang aan de gang is. De oorzaak hiervan is toe te schrijven aan een aantal factoren.
1e Toen ik 33 jaar geleden begon met het hoveniersbedrijf had ik nodig.
vakdiploma hovenier en ondernemers diploma. Zonder deze diploma’s geen hoveniersbedrijf.
Tegenwoordig kan iedere timmerman, handelaar etc. naar de kvk lopen en zich inschrijven voor hovenier. wordt nergens meer naar gekeken. vreemd toch? Alles voor de marktwerking!!!!
2e De stof planten kennis, hoe een plant heet, hoe te herkennen, hoe te schrijven in het latijn en Nederlands en hoe te verzorgen, wordt door invloed van europese regelgeving naar de scholen toe dusdanig ingeperkt dat het naar een bedenkelijk niveau is gezakt de afgelopen 15 jaar.
Wij hebben al jaren als bedrijf de discussie gehad met begeleiders van stage lopers van de scholen dat de planten kennis omhoog moet. Maar we zien het alleen maar achteruit holen. En een ding is duidelijk.
Als jij als hovenier niet weet met welke plant je van doen hebt kun je hem niet snoeien, verzorgen etc.
Ga dat maar eens aan je klanten uitleggen!!!!!!!
Geachte redactie,
Ik ben blij met dit artikel. Nu wordt daar eindelijk eens aandacht aan besteed. Regelmatig doen bedrijven zich voor als hoveniersbedrijf. (Vanouds stratenmakers bedrijf.) Klusseniers vallen hier ook onder. Op deze wijze wordt het hoveniersvak uitgehold. Laten wij in voornoemde definitie ook onderscheid maken tussen groenvoorzieners en hoveniers!
Inderdaad is de kwaliteit in ontwerp en uitvoering vaak bedroevend te noemen. Dit is ook inherent aan de opleiding. Wat nu MBO genoemd wordt was vroeger LTuS! Ook gezien de plantenkennis. Wij hebben nu 2 net afgestudeerde MBO’ers in dienst… harder werkers, niets van te zeggen. Maar begin niet over hun plantenkennis.
Schuldig hieraan is niet alleen het onderwijs. Ook stichtingen die een zogenaamd certificaat “erkend hoveniersbedrijf” verstrekken zijn de boosdoeners. Als er maar betaald wordt krijgt elk (beginnend) “hoveniersbedrijf” deze erkenning. Deze stichtingen moeten sowieso opgeheven worden.
Waardoor onderscheid een goede hovenier zich en hoe kan deze zichzelf profileren middels een organisatie die dat op vakkundige wijze in kaart brengt? Dat kan alleen door toetsing van de zelfstandige ondernemer die verantwoordelijk is… en middels zijn bedrijf te analyseren. Dan GEEN keurmerk toekennen maar een beveiligde kennisbank waarin goed gekwalificeerde hoveniers staan vermeld en die te raadplegen is door aspirant opdrachtgevers.
oh maar dit is iets wat al veeel langer bekend is!!
n schoffel har en aanhanger met kruiwagen en we zijn hovenier tegenwoordig……
n echte vakbekwame hovenier is er haast niet meer. wie heeft er nu nog parate plantenkennis etc. weet ook wel dat je met je mobiel heel ver komt…..
heb zelf voor ik de vakopleiding vakbekwaamhovenier ging doen, eerst 4 jaar LTS timmeren/metselen gedaan hier heb ik o zoveel profijt van in het hoveniersvak. ik kan de opdrachtgever gerust de garantie geven dat t constructief goed zit!!
Mooie foto’s. Kan ik die gebruiken voor mijn site.
Het klopt inderdaad dat het hoveniersvak steeds meer in verval komt. Wel ben ik van mening dat een hoveniers ook bouwkundige werkzaamheden moet kunnen verrichten om tot een compleet aanbod te kunnen komen. Echter het groen moet weer terug de boventoon gaan voeren. Zo bemerk ik, als voorbeeld, dat met deze droogte gazons nog maar eens extra kort gemaaid worden zodat ze zeker weten dat ze lang weg kunnen blijven. Als je een groen hart hebt dan zou je dat nooit accepteren. Hier bedoel ik dus mee dat de bezieling voor het groen terug moet komen bij de hovenier en groenvoorziener en niet alleen het geldelijk gewin. Maar ook een juiste advisering en uitvoering dat goed doet aan de flora en fauna.
Dat de plantenkennis beneden pijl is bij een groot deel van de hoveniers is inderdaad waar, wellicht dat dit ook tot onderscheid komt tussen de hoveniers. Echter is ons vak al sinds oudsher meer dan enkel grasmaaien, rozen snoeien en schoffelen. De verbreding van het vak resulteert ook in een ontwikkeling welke ervoor zorgt dat een hovenier kan laten zien waar hij toe in staat is. Naast het werken met levende materialen is ook hout, staal, steen, elektra en verlichting en ga zo maar door aan de orde van de dag. Neemt niet weg dat niet iedere hovenier een goede timmerman is of een goede stratenmaker, maar dat is wellicht een andere discussie.
Terugkomend op de plantenkennis is juist nu we geen bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken een goede kennis van het assortiment en haar mogelijkheden een must. Dit zorgt naast een aantrekkelijker groenbeeld van de openbare ruimten en tuinen ook voor lagere onderhoudskosten. Groen zorgt er tevens voor dat we tijdens hevige regenval het water beter kunnen bergen en vasthouden.
En een tuin gevuld met enkel lavendel en hortensia’s is niet alleen sober maar zal ook weinig bijdragen aan de natuur. Kortom genoeg reden om je plantenkennis op peil te houden.
Dat de plantenkennis beneden pijl is bij een groot deel van de hoveniers is inderdaad waar, wellicht dat dit ook tot onderscheid komt tussen de hoveniers. Echter is ons vak al sinds oudsher meer dan enkel grasmaaien, rozen snoeien en schoffelen. De verbreding van het vak resulteert ook in een ontwikkeling welke ervoor zorgt dat een hovenier kan laten zien waar hij toe in staat is. Naast het werken met levende materialen is ook hout, staal, steen, elektra en verlichting en ga zo maar door aan de orde van de dag. Neemt niet weg dat niet iedere hovenier een goede timmerman is of een goede stratenmaker, maar dat is wellicht een andere discussie.
Terugkomend op de plantenkennis is juist nu we geen bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken een goede kennis van het assortiment en haar mogelijkheden een must. Dit zorgt naast een aantrekkelijker groenbeeld van de openbare ruimten en tuinen ook voor lagere onderhoudskosten. Groen zorgt er tevens voor dat we tijdens hevige regenval het water beter kunnen bergen en vasthouden.
En een tuin gevuld met enkel lavendel en hortensia’s is niet alleen sober maar zal ook weinig bijdragen aan de natuur. Kortom genoeg reden om je plantenkennis op peil te houden.
Dat is helemaal waar wat jullie schrijven komt voornamelijk door scholing de hoveniers opleiding die is super slecht, ze leren niets meer over planten en bomen, En je hebt geen vakdiploma nodig om je in te schrijven bij KVK .
Dat was vroeger wel zo