• Krachtige en stille accubosmaaier voor veeleisend onderhoudswerk in geluidsgevoelige omgevingen
  • Spaart krachten dankzij de externe, op het lichaam gedragen accu – ook bij lange werktijden
  • Het toerental kan volgens de behoefte ingesteld worden voor een grote energie-efficiëntie en een lange looptijd van de accu

Grote oppervlakken die met taai gras en struiken begroeid zijn, maaien en onkruidvrij maken: tot nu toe was dat duidelijk een opdracht voor bosmaaiers met een benzinemotor. Nu echter biedt STIHL professionele gebruikers een bijzonder krachtig alternatief: de nieuwe accubosmaaier FSA 130. Aangedreven door een krachtige lithium-ionaccu van 36 V uit het STIHL PRO AccuSysteem, werkt deze machine zo stil dat ze de hele dag zonder gehoorbescherming gebruikt kan worden. Daardoor leent de machine zich bijzonder goed voor werkzaamheden in geluidsgevoelige omgevingen, bijvoorbeeld in de buurt van scholen, ziekenhuizen en begraafplaatsen of in woongebieden. De nieuwe accubosmaaier bestaat in twee uitvoeringen: de FSA 130 met dubbele handgreep en de FSA 130 R met beugelgreep. In de praktijk overtuigen beide modellen met een perfecte ergonomie en met talrijke praktische details.

De nieuwe FSA 130 combineert de stevige constructie van de STIHL benzinebosmaaiers met de voordelen van de STIHL accutechnologie. De aandrijfas, het maaistuur, de steel en de aandrijving van de FSA 130 zijn dezelfde als die van het nieuwe benzinemodel, de FS 131. Dat betekent dat de STIHL snijgarnituren op beide machines gebruikt kunnen worden. De FSA 130 die standaard met het grassnijblad GSB 260-2 uitgerust is, wordt door een borstelloze, elektronisch gestuurde elektrische motor (EC) aangedreven. Die  wordt op haar beurt door een krachtige accu van 36 V gevoed.

Individueel regelbaar toerental – langer, stiller, rustiger

Het motortoerental kan op drie niveaus ingesteld worden en garandeert daardoor een bijzonder lange werkingsduur: in de twee eerste niveaus kan het toerental individueel en traploos aan de specifieke werksituatie aangepast worden; in het derde niveau wordt het toerental automatisch geregeld. Het resultaat daarvan is dat de machine, met de ruggedragen accu AR 3000 en het grassnijblad, bij volle belasting een looptijd tot 420 minuten heeft. De nieuwe FSA 130 is dus tegen elke opdracht opgewassen. Doordat het toerental heel precies op de werksituatie afgestemd kan worden, is het mogelijk om heel energie-efficiënt te werken: de looptijd van de accu bij gedeeltelijke belasting neemt duidelijk toe, terwijl het snijgarnituur minder de neiging vertoont om te slingeren. Dankzij de beschermkap voor de AR-accu is de nieuwe accubosmaaier zelfs bij vocht en regenweer bruikbaar.

De nieuwe lichtheid – externe accu’s voor een perfect evenwicht

Een lithium-ionaccu uit het STIHL AccuSysteem PRO levert de energie die voor de werking van de FSA 130 nodig is. Alle accu’s uit dat modulaire systeem zijn compatibel met de machine. De accu wordt in een gordeltas of op de rug gedragen en is via een aansluitkabel met de machine verbonden. Door de accu op het lichaam te dragen, daalt het gewicht van de machine zodat die uitstekend in balans is en een hoog arbeidscomfort biedt.

Twee handgreepsystemen met één doel: ergonomie op maat

Dankzij zijn lage gewicht van maar 4,4 kg (zonder accu) en zijn uitstekende balans is de FSA 130 de ideale machine voor grote maaiwerken. Ze is voorzien van een dubbele handgreep waarmee men de kenmerkende maaibewegingen zonder veel krachtinspanningen kan uitvoeren. De hoek van de greep kan zonder gereedschap met een duimschroef aangepast worden. Ook de ophangrail voor de draaggordel maakt een individuele instelling mogelijk. Dat alles zorgt voor een optimale ergonomie, of anders gezegd, tijdens het werk spaart de gebruiker zijn krachten, wat vooral bij grote opdrachten van belang is. De accubosmaaier is ook als FSA 130 R (3,7 kg) met een beugelgreep en met de maaikop AutoCut C 26-2 beschikbaar. Ideaal om heel precies langs heggen, wegen en trappen of rond bomen onkruid te verwijderen.