Maar liefst twee burgemeesters openden vrijdag 9 maart het nieuwe entreegebouw van De Tuinen van Appeltern. Het groenareaal van Nederlands enige objectieve tuinvoorlichtingspark De Tuinen van Appeltern gedijt inmiddels in twee Maas & Waalse gemeentes: de gemeente Druten en de gemeente West Maas en Waal.

Met het nieuwe entreegebouw is het park helemaal klaar voor de toekomst en tegelijkertijd is het ook gewoon weer het begin van iets nieuws.

Het entreegebouw biedt nieuwe faciliteiten, zoals een separaat van het park toegankelijke tuinwinkel, plantenmarkt en tuincafé met restaurant en terras. Met de ruime entree en bovenverdieping kunnen voortaan ook groepen van meer dan 200 mensen worden ontvangen voor bijeenkomsten, seminars, vergaderingen, feesten enz. Voor nieuwe digitale en educatieve gebruiksmogelijkheden van het park zijn technische faciliteiten en fysieke ruimtes ingepast.

Pal achter het nieuwe entreegebouw wordt al weer hard gewerkt aan een volgend project: een energie neutrale houten modelwoning. Geïnteresseerden kunnen straks op afspraak de voordelen van zo’n woning terplekke bekijken en beleven. Omdat De Tuinen van Appeltern door hun uitbreidingsplan nu veel meer bouwmogelijkheden heeft, wordt gezocht naar aanbieders in het buiten- en woonsegment om het totale ‘Appeltern’ aanbod te versterken en/of completer te maken.

30 jaar geleden begon Ben van Ooijen met zijn tuinplatform. Vanaf een halve hectare is het inspiratie en informatie idee inmiddels uitgegroeid tot 22 hectare en een bereik van meer dan 2,5 miljoen tuin geïnteresseerde per jaar. Zijn werkwijze en prestatie wordt niet voor niets gevolgd en gekopieerd door initiatiefnemers in Beijing en Moskou.

Voor ‘Appeltern’ is de eigen Nederlandse Tuinmarkt groot genoeg. “Er is daar nog veel werk te verzetten.. en we kunnen de tuinmarkt nog veel mooier maken door daadwerkelijk te gaan samenwerken..” meent Ben van Ooijen. “Binnen het Appeltern Platform bieden we alle ruimte.. ontwerpers, hoveniers, producenten, het onderwijs en overkoepelende organisaties.. allemaal kunnen ze ons park en platform gebruiken. De afgelopen 30 jaar was dat altijd al zo, alleen zijn er nu nog meer mogelijkheden”.

Ben van Ooijen

30 jaar jong en een nieuw entreegebouw, de toekomst van De Tuinen van Appeltern is begonnen…. alle seinen staan op ‘groen’.