Astilbe ‘Chocolate Cherry’ (MIGHTY) is uitgeroepen tot beste Noviteit Plantarium 2016. De plant werd ingezonden door Compass Plants BV uit Hillegom. Naar het oordeel van de jury klopt alles aan deze plant. De plantopbouw is perfect, vol van blad, mooi donkergroen blad en bruinbrons jong blad. De bloem hebben een aparte en zeer sprekende bloemkleur en de bloemstelen zijn mooi donker.

Vijf keer goud

Buiten de beste noviteit werden nog vier andere planten door de jury met goud bekroond.
Hydrangea macrophylla ‘H213901′ (CURLY SPARKLE) van Hydrangea Breeders Association BV uit De Kwakel / AndrĂ© van Zoest BV uit Reeuwijk kreeg als juryrapport: Zeer onderscheidend en uniek qua bloemvorm; mooi gekweekt in blauw en rood; fraaie kleurencombinatie met ongeopende bloemen. Phlox ’11-17-1’ (ON&ON WHITE) van Cultivaris GmbH uit Heidesheim am Rhein, Duitsland werd door de jury vernieuwend qua groeikracht in combinatie met gezondheid en rijkbloeiendheid genoemd; mooie bloemkleur. Van Salvia nemorosa ‘Blue Marvel’ ingezonden door Florensis BV uit Hendrik-Ido-Ambacht gaf de jury aan de plant vernieuwend in het sortiment te vinden en een grote gebruikswaarde door de unieke grote bloemen voor een S. nemorosa. Sedum x Orostachys ‘Blue Elf’ (SUNSPARKLER) van Gebr. Th. & W. Alkemade B.V. uit Lisse kreeg een gouden beoordeling omdat het een veelzijdige en breed toepasbare plant is met een mooie plantvorm, bladkleur en contrasterende bloemkleur.

De jury kende voorts 12 zilveren en 21 bronzen medailles toe.

98 planten gekeurd

Bij de 34e editie van Plantarium waren er 129 planten ingeschreven voor de noviteitenkeuring. Hiervan zijn er uiteindelijk 98 gekeurd. Helaas waren een aantal deelnemers door onverwachte omstandigheden gedwongen om hun inzending terug te trekken. De jurering van de noviteiten wordt gedaan door een deskundige keuringscommissie van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen.

Astilbe 'Chocolate Cherry' (Mighty)