Ieder jaargetijde brengt zijn eigen charme in de tuin. Maar na een gure herfst en koude winter sta je als tuinbezitter te trappelen om weer kleurrijke bloemen te verwelkomen. Gewoon, omdat ze een lach op je gezicht toveren. En misschien ook wel omdat ze de lente aankondigen, die staat voor volop bloei en groei in de tuin. Wist je dat voorjaarsbloeiende bloembollen vanaf januari tot en met mei de tuin opvrolijken? Iedere maand straalt weer een andere soort je tegemoet.

Januari trotseren

De winterakoniet (Eranthis) en het sneeuwklokje (Galanthus) trotseren als eerste het koude weer in januari. Zelfs als er sneeuw ligt, banen de bloemetjes zich er krachtig een weg doorheen om vervolgens hun bloemen te openen. De subtiele witte sneeuwklokjes zijn samen met de frisgele winterakonieten, dé voorbodes van de lente.

217368_37b68
213855_b819e

Februari lengt aan

In februari lijkt de grootte van de groep voorjaarsbloeiende bloembollen aan te lengen. Deze maand is er namelijk een flink aantal soorten dat het tijd vindt om boven de grond te komen. Krokussen (Crocus), dwergirissen (Iris reticulata) en lenteklokjes (Leucojum vernum) verfrissen samen de tuin in gezelschap van buishyacinten (Puschkinia) en sneeuwroem (Chionodoxa).

217227_20565
212152_0f6c5

Kleurboost in maart

14178_d73baIn maart vindt de echte kleurboost in de tuin plaats. Kleurrijke bloembollen als anemonen (Anemone), alpenviolen (Cyclaam), blauwe druifjes (Muscari), narcissen (Narcissus), knikkend vogelmelk (Ornithogalum nutans) en oosterse sterhyacint (Scilla siberica) bloeien je tegemoet. Deze maand zal de tuin zeker heerlijk ruiken door blauwe druifjes. De geur heeft ook een onbedwingbare aantrekkingskracht op bijen.

Tulp populair in april

In april kun je genieten van de populairste bloembol: de tulp (Tulipa). Overal zullen ze zich tonen in de bijzonderste vormen en kleuren. De tulp heeft het in april erg gezellig samen met hyacinten (Hyacinthus), oude wijfjes (Ipheion) en zomerklokjes (Leucojum aestivum). Ondertussen beginnen vaste planten ook te groeien – een heerlijke combinatie.

215222_9e305
211322_b25b1

Mei niet in haar hemd

De zomer is al in zicht, maar de laatste voorjaarsbloeiende bloembollen in mei laten de tuin niet in haar hemdje staan. Sieruien (Allium), boshyacinten (Hyacinthoides), lelietjes van dalen (Convallaria), Ixia en ranonkels (Ranunculus) sluiten het kleurrijke bollenseizoen in het voorjaar af.

44969_79f79
45184_e3f5e

Bollen planten in vier stappen

  1. Hark de aarde een beetje los.
  2. Maak een gat in de grond, ongeveer drie maal zo diep als de dikte van de bol/knol.
  3. Zet de bollen er in, met de punt omhoog en het ‘baardje’ naar beneden.
  4. Bedek de bollen met aarde.

Tips

  • Je kunt ook een groter plantgat maken, ofwel een ‘bedje’, om zo een groter aantal bollen bij elkaar te kunnen planten.
  • De beste periode om bollen te planten zijn de maanden september, oktober, november en december, voordat het gaat vriezen.
  • Wil je meer weten over bloembollen? Neem dan een kijkje op www.bulb.com.