Mantelzorg zichtbaar op de kaart!     

Wat de gladiool is voor de wandelvierdaagse, gaat de anthurium zijn voor 2,6 miljoen mantelzorgers in Nederland. Een nationaal symbool voor mensen die met liefde, intensief voor een ander zorgen.

Aandacht is nodig   
‘Het overkomt je, je bent er niet op voorbereid, het zuigt je mee maar het is tegelijkertijd ook zo vanzelfsprekend. Hulp inschakelen van anderen is niet altijd eenvoudig’.
Mantelzorgers herkennen dit gevoel, maar lopen er niet mee te koop. Veel zorg blijft achter de voordeur en is niet of nauwelijks zichtbaar.  De veranderingen en bezuinigingen binnen de zorg, maken de rol van de mantelzorger in de nabije toekomst nog prominenter en in sommige situaties zelfs meer belastend. Daarom is meer aandacht nodig voor mantelzorg.

Handen op elkaar
‘Mantelzorgers verdienen een tastbaar dankjewel’, aldus Piet Selen van Steunpunt Mantelzorg Peel en Maas. Als organisator van een succesvolle lokale bloemenactie kreeg hij partners enthousiast voor een landelijke uitrol van het initiatief. Vorkmeer, Gemeente Peel en Maas, GroenRijk Nederland, RijnPlant en Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg sloegen de handen ineen en dit leidde al snel tot de geboorte van de mantelzorgplant. Gekozen door mantelzorgers uit het hele land en verkrijgbaar op de Dag van de Mantelzorg op 10 november.

Mantelzorgers beter zichtbaar
De mantelzorgplant is meer dan een blijk van waardering. Lokale Steunpunten Mantelzorg door heel Nederland kopen de plant in en bezorgen deze op 10 november, op verzoek van vrienden, buren, familie en kennissen, bij mantelzorgers. Hiermee komen mantelzorgers beter in beeld en kunnen zij worden geïnformeerd en ondersteund vanuit de steunpunten. GroenRijk Nederland zorgt voor de distributie van de planten naar de steunpunten. Daarnaast verkopen zij de plant in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg in een bijzondere verpakking in hun vestigingen door heel Nederland. Als het aan de initiatiefnemers ligt is deze bloeiende plant straks overal en door het hele jaar verkrijgbaar.

De uitreiking van de eerste mantelzorgplant vond plaats op 4 oktober in het bijzijn van mantelzorgers uit het hele land en betrokken organisaties. De Floriade, de Wereld Tuinbouw Expo in Venlo vormde hiervoor het passende decor. Marjolein Buis, gouden medaille winnares dames dubbel op de Paralympische Spelen 2012 reikte de eerste plant uit aan mantelzorger Marieke Wischmeijer. ‘

Marjolein Buis, gouden medaille winnares dames dubbel op de Paralympische Spelen 2012 reikt de eerste mantelzorgplant uit aan mantelzorger Marieke Wischmeijer. 

Piet Selen, Steunpunt Mantelzorg Peel en Maas overhandigt de mantelzorgplant aan Peel en Maas wethouder Marlou Absil met de opdracht deze door te geven aan een mantelzorger.