Gemeente Veenendaal in de bres voor bijen

Veenendaal, 25 september 2013 – In opdracht van de gemeente Veenendaal plant bollenkweker Jac. Uittenbogaard uit Noordwijkerhout ruim 90.000 bloembollen in het Duivenweideplantsoen in het centrum van Veenendaal. De bloembollen zijn speciaal geselecteerd omdat ze een positieve bijdrage leveren aan de Veense bijenvolken. Het planten van de bloembollen bij de Duivenweide gaat extra snel doordat er gebruik gemaakt wordt van een zogenaamde planten-onder-grasmachine die 25.000 bollen per uur plant. De machine tilt het gras als een tapijt op en strooit het bollenmengsel onder de zoden. In totaal wordt zo’n 370 vierkante meter beplant. Veenendaal is de eerste gemeente die dit najaar het bloembollenmengsel voor bijen plant. De komende weken volgen plantingen in de gemeenten Nederlek, Noordwijk, Overbetuwe en Steenbergen.

Bijenbeleid
Projectvoorbereider van de gemeente Veenendaal Menno Buis: “We hebben met ons beleid aandacht voor bijen en andere insecten. Dat doen we met zogenaamde drachtplanten die veel nectar en stuifmeel leveren. Daarom planten we dit najaar ook deze speciale bloembollenmix die vanaf het vroege voorjaar zal bloeien. Het plantsoen aan de Duivenweide nabij de Oude Kerk is gekozen vanwege haar centrale ligging. Een mooie bijkomstigheid is dat de bollen in het gazon geen extra beheerkosten met zich meebrengen. Als straks de bollen gaan bloeien, kan iedereen genieten van een vrolijk en kleurrijk plantsoen.”

Bollen voor bijen
Het bloembollenassortiment is mede door kweker Jac. Uittenbogaard op advies van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) samengesteld. Daarbij is gekozen voor verwilderingssoorten die relatief veel nectar en stuifmeel produceren. De bollenmix, die onder het gemeentelijk gazon wordt geplant en elk voorjaar opnieuw tot bloei komt, zorgt voor een gespreide bloei van februari tot half juni en bevat onder andere Crocus, Chionodoxa (Sneeuwroem), Muscari (blauwe druifje), Anemone blanda en Tulipa linifolia (botanisch tulpje). Tussen de vaste planten in het plantsoen wordt handmatig de Nectaroscordum (Bulgaarse ui) geplant. In tuincentra is dezelfde bloembollenmix voor blije bijen te koop (€ 9,95) voor toepassing in particuliere tuinen.


Chris Verdegaal (van Uittenbogaard & Zonen uit Noordwijkerhout) vult de planten-onder-grasmachine met een speciaal bloembollenmengsel voor blije bijen.

Met een planten-onder-grasmachine worden in Veenendaal ruim 90.000 bloembollen voor blije bijen geplant.

(v.l.n.r.): Menno Buis (Gemeente Veenendaal) en Robbert Uittenbogaard (van Uittenbogaard & Zonen uit Noordwijkerhout) vullen de planten-onder-grasmachine met een speciaal bloembollenmengsel voor blije bijen.