Boerman Hovenier en Bestratingen en de gemeente Rotterdam zijn de winnaars van de FNV Bouw Gouden Straatsteen 2013. FNV Bouw reikt deze prijs uit aan bedrijven en opdrachtgevers die zich inzetten om het belang en de voordelen van mechanisch bestraten onder de aandacht brengen.

Boerman, het hoveniers- en bestratingsbedrijf uit Nieuwleusen, heeft de steen gewonnen in de categorie ‘Bedrijven’. De jury was zeer positief over de bedrijfsvoering en opleidingsmogelijkheden voor de medewerkers: “Het bedrijf is goed en strak georganiseerd waarbij aandacht is voor zowel mens als machine. Het bedrijf is volledig gericht op verantwoord mechanisch bestraten. Daar waar mogelijk kunnen medewerkers aanspraak maken op scholingsactiviteiten. Ook stimuleert het bedrijf haar medewerkers om naar het Periodiek Arbeids Gezondheidskundig Onderzoek (PAGO) te gaan.”

De gemeente Rotterdam won de steen van de categorie ‘Opdrachtgevers’. Deze gemeente heeft mede gestaan aan ‘de wieg’ van de mechanisatie van het bestratingsproces. Rotterdam spant zich al jaren in voor een intern bestendig beleid op dit gebied. De gemeente stimuleert aannemers om de mechanisatie door te voeren in hun bedrijfsvoeringsprocessen. Het veiligheidsaspect wordt zowel vertaald naar de burgers als naar de werknemers op het werk. De jury is onder de indruk van de invulling die de gemeente geeft aan haar rol als opdrachtgever.

FNV Bouw deelt dit jaar voor de derde keer de Gouden Straatsteen uit. Eerder was dit het geval in 2009 en 2011.  De vakbond bevordert de mechanisering omdat de techniek de gezondheid van stratenmakers ten goede komt.

Lees hier het juryrapport

Bron: FNV Bouw