Staaltje speciaalbouw vol eigen inbreng

Boomkwekerij Udenhout investeert voortdurend in modern en goed materieel, gereedschap, machines en tractoren, zodoende de arbeidsomstandigheden te optimaliseren. Het rooien van de bomen is werk dat lichamelijk zeer zwaar belastend kan zijn. De boomkweker heeft het rooien danook al jaren geleden gemechaniseerd. Na 14 winters en 12.500 draaiuren is de huidige Damcon rooimachine versleten. Tijd voor een nieuw exemplaar. De vaste chauffeur John van Iersel heeft zijn wensen en idee├źn kenbaar gemaakt en samen met leverancier Damcon heeft hij het type KLR 800 ZR ontwikkeld; een sterk staaltje speciaalbouw.

Ergonomisch

Kwaliteit, duurzaam produceren, minimale milieubelasting en een veilige, prettige werkplek voor het personeel staan bij Boomkwekerij Udenhout centraal. Deze aspecten zijn samengebracht in de nieuwe kluitenrooimachine. Boomkwekerij Udenhout is niet alleen een groen bedrijf maar denkt ook groen.

Onder de kap schuilt een Kubota-viercilinder die twee hydropompen aandrijft, achterop een eenvoudige cabine en centraal de rooi-unit die zijwaarts uitzwenkt. Een zeer interessante en ergonomisch verantwoorde nieuwigheid is het verstelbare rooigedeelte (voor kluitdiameters van 60 t/m 80 cm). Personeel hoeft de spades nu niet meer handmatig te verwisselen. Met zes steekschoppen en een ondermes kan iedere boom zorgvuldiggestoken worden. Met een mooi gevormde, stevige kluit en vlakke onderzijde is de boom direct klaar voor transport naar de klant.

Milieuvriendelijk

Kenmerkend voor de KLR 800 is de lange levensduur en zeer lage onderhoudskosten. De machine is geluidsarm, trilt veel minder, verbruikt 20 % minder brandstof en heeft een automatisch smeersysteem. Ook rooit deze sneller waardoor de capaciteit kan oplopen naar circa 375 kluiten per dag. De cabine is voorzien van een camera om te zorgen dat de boom precies in het midden van de kluit staat.

Verder is de cabine luxe uitgevoerd met joysticks op de armleuningen, een ingebouwde radio en een geluidsbox aan de buitenkant voor de muzikale omlijsting.

Boomkwekerij Udenhout investeert voortdurend in modern en goed materieel, gereedschap, machines en tractoren, zodoende de arbeidsomstandigheden te optimaliseren. Boomkwekerij Udenhout investeert voortdurend in modern en goed materieel, gereedschap, machines en tractoren, zodoende de arbeidsomstandigheden te optimaliseren.