Branchevereniging VHG stelt de titel Meesterhovenier in. Hiermee wil de vereniging van ondernemers in het groen excellent hedendaags vakmanschap waarderen en onder de aandacht brengen. Vanaf vandaag kunnen hoveniers die menen voor deze titel in aanmerking te komen, zich aanmelden voor het erkenningstraject.

De titel van Meesterhovenier is de hoogste titel die een hovenier kan behalen. Met deze titel laat hij zien tot de top van het vakgebied te behoren. Een Meesterhovenier heeft jarenlang gewerkt aan zijn professionele ontwikkeling. Hij heeft een heldere visie op het vak en wordt gezien als deskundig en bekwaam. Hij streeft ernaar zichzelf te blijven uitdagen en zijn professionele kwaliteiten optimaal te benutten. Hij wil zich bovendien inzetten voor verdere promotie en ontwikkeling van het vakgebied en het bedrijf waar hij werkt.

Beoordeling Meesterhovenier

Een onafhankelijke examencommissie vanuit VHG beoordeelt of de hovenier aan de hoge eisen van de Meestertitel voldoet. Dat gebeurt op basis van het curriculum vitae van de kandidaat en een gedetailleerd portfolio waarin meerdere aanleg- en onderhoudsprojecten zijn beschreven. Belangrijk onderdeel van de beoordeling is een uitgebreide presentatie van aangelegde en onderhouden tuinen en het bezoek aan enkele van deze tuinen. Een branche-examen behoort ook tot de procedure. De examencommissie bestaat uit Kim van der Leest (voorzitter), Paul Casteleijn, Harry Esselink en Modeste Herwig.

Meer aanzien Meesterhovenier

VHG-directeur Egbert Roozen over de titel: “De Meestertitel geeft de individuele professional, het hoveniersbedrijf én het hoveniersvak meer aanzien. En dat is belangrijk voor de uitstraling van het groene vakmanschap. Op deze manier tillen we het vak naar een hoger niveau en maken we het aantrekkelijker voor nieuwe collega’s om in te stromen. Het stimuleert jongeren en collega-hoveniers om de lat hoog te leggen en het beste uit zichzelf te halen.”

Meesterhovenier - VHG

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voor hoveniers die overwegen deel te nemen aan het traject voor het behalen van de Meestertitel organiseert VHG voorlichtingsbijeenkomsten op 10 en 11 oktober. Kijk hier voor meer informatie.

Bron: VHG 27-09-2016