Afgelopen week bracht een groep van 25 dendrologen uit Estland een bezoek aan de Sortimentstuin Harry van de Laar in Boskoop. Op hun verzoek kregen zij een deskundige rondleiding door vrijwilligers Dick Nieuwesteeg en Helma van der Louw. Tijdens de rondleiding werd de groep uitgebreid geïnformeerd over het ontstaan van de tuin, de tuinontwerpen, de deelnemende bedrijven en de bijzondere aanplant. Veel aandacht was er voor de aanplant van de nieuwigheden die de afgelopen jaren vanuit de vakbeurzen GrootGroenplus Zundert en Plantarium Boskoop is aangebracht.

Tuin krijgt aandacht in tuinreizen

Buitenlandse groepen weten steeds meer de Sortimentstuin te vinden. DIt komt voornamelijk omdat reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in tuinreizen de tuin hebben opgenomen in hun programma. Vooral geïnteresseerde groepen zijn blij verrast tijdens de wandeling door de tuin.
“Heel mooi om de planten in de werkelijke omgeving te zien, hoewel bepaalde planten bij ons in Estland toch anders groeien dan hier in de veengrond”, aldus een opmerking van een reisdeelnemer.

Euro-trials

Het is inderdaad belangrijk om de planten in diverse omstandigheden en in diverse landen te testen Hiervoor kennen wij in de boomkwekerijsector de Euro-trials. Planten worden op diverse plekken in Europa opgeplant en enkele jaren gevolgd en daarna gekeurd door deskundige vakmensen, waaronder leden van de keuringscommissie van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC).
” Hiermee laten we zien hoe planten groeien in diverse grondsoorten en in verschillende klimaatzones”, aldus Dick Nieuwesteeg, voorzitter KVBC “het is voor de handel belangrijk om te weten hoe vooral ook nieuwe planten zich houden in andere landen”.

dendrologen bekijken de sortimentstuin  Rondleiding van tuinliefhebbers uit Estland in de Sortimentstuin Harry van de Laar

Dendrologen bekijken de sortimentstuin – Rondleiding van tuinliefhebbers uit Estland in de Sortimentstuin Harry van de Laar

De Sortimentstuin Harry van de Laar ligt langs een TOP locatie aan het Rijneveld 153 te Boskoop en is het hele jaar gratis toegankelijk. Meer informatie over de Sortimentstuin op www.sortimentstuin.nl