Aantasting door Buxusmot is 6-7 jaar beperkt gebleven tot het gebied rondom de grote rivieren. Sinds vorig jaar krijgen we meldingen van schade, rupsen en motten vanuit heel Nederland.
Waaraan herken je de aanwezigheid van de Buxusmot
De rupsen overwinteren verscholen in Buxusplanten, vaak in proppen samengesponnen oud blad. In de spinsels zien we lichtgroene korreltjes, poep van de rupsen. Voor kleine rupsen zijn streepjes afgeschaafd bladmoes een kenmerkend schadebeeld. Grote rupsen eten de bladeren af, waardoor kale takken en afgevreten bladnerven overblijven. Omdat de rups eerst binnenin de plant huist, wordt de schade pas laat opgemerkt. Door regelmatig binnenin een Buxusplant te kijken kunt u grote schade mogelijk voorkomen. De rupsen worden actief boven de 10 graden, de grotere exemplaren verpoppen in april.
Buxusmot vroegtijdig signaleren van groot belang
De motten vliegen van mei tot en met september/oktober.
Hulpmiddelen om de motten vroegtijdig te signaleren zijn feromoonvallen met feromonen (sexe-lokstof). Deze feromonen lokken de mannelijke motten. Signalering is nuttig, want het maakt u alert op de aantasting en stelt u in de gelegenheid om tijdig rupsen te verwijderen of een bestrijding uit te voeren. Bovendien kunnen weg gevangen motten niet meer voor nageslacht zorgen.
2 soorten monitoringsvallen
Biocontrole biedt 2 soorten feromoonvallen aan. Een trechterval van dik plastic die meerdere jaren bruikbaar is, en een lichte zgn. deltaval, die meestal na het groeiseizoen wordt weg gegooid. Lokstofcapsules zijn ook los te verkrijgen. Hang deze in de loop van april op, zodat u de Buxusmot tijdig signaleert!
Bestrijding van de rups op biologische wijze
De Buxusrups is biologisch te bestrijden met speciaal geformuleerde nematoden, insect-parasitaire aaltjes. Deze aaltjes werken bij een temperatuur van 10 graden en hoger. In de volgende nieuwsbrief zullen we hieraan meer aandacht aan besteden.