Bijna één miljoen planten en 40.000 bomen – als men in China een futuristische, groene stad wil bouwen, dan worden er geen halve maatregelen getroffen. Liuzhou wordt de eerste echt ‘bomenstad’ in de wereld. Het groen zal niet alleen groeien op de grond, maar ook op de balkons en daken. De stad is zo ontworpen, dat de groen beplante gebouwen zo opgaan in de bergen op de achtergrond.

Het project Liuzhou is een voorbeeldproject, bedoeld om te laten zien hoe de snelgroeiende Chinese populatie kan worden gehuisvest zonder dat het land omkomt in de koolstofvervuiling. In de eerste fase zal de nieuwe stad 30.000 inwoners huisvesten. Ze is voorzien van een treinstation, ziekenhuis, scholen en commerciële gebieden. De belangrijkste bronnen van energie zullen zonne- en geothermische energie worden.

Het concept en het ontwerp komen van de Italiaanse architect en stedelijk ontwerper Stefano Boeri. Hij en zijn medewerkers hebben onder andere het verticale bos ontworpen, dat te zien is in Milaan en een soortgelijke toren die gebouwd gaat worden bij de Jaarbeurs in Utrecht. In de visie van Boeri hebben de bomen de functie koolstofvervuiling tegen te gaan en tegelijk te zorgen voor meer schaduw, zodat de temperaturen in de stad lager blijven en er minder energie hoeft te worden gebruikt voor airconditioning. Hij noemt het planten van stedelijke bossen van essentieel belang voor het afremmen van de opwarming van de aarde en noemt het één van de belangrijkste manieren om om te gaan met klimaat verandering.

Bron: De Groene Stad 19-01-2018