Lieuwe Westra vertelt over het omgaan met klachten van klanten. En over hoe je je klanten tevreden houdt.

Wil jij beter ondernemen?

Speciaal voor ondernemende hoveniers organiseren wij GardenExperience 2018. Meld je aan en word beter! Gebruik kortingscode: 

hz-ge2018

Dankzij hoveniers kunnen we in heel Nederland genieten van al het groen in onze leefomgeving. Hoveniers hebben afgelopen jaren hun veelzijdigheid uitgebreid laten zien. Het bouwen van overkappingen, het leggen van bestrating, verzorgen van elektrische installaties in de tuin, het maken van een vijver en zelfs een zwembad: het is een hovenier niet snel te gek. En natuurlijk al het groen in de tuin: de aanleg van een mooi gazon of een tuin vol borders met beplanting in allerlei vormen, kleuren en verschillende hoogtes. Het specialisme en de kennis van hoveniers leidt tot de mooiste realisaties.

De lat ligt hoog, in eerste instantie bij de hovenier zelf. Een goede hovenier wil alleen het beste afleveren. Aan deze hoge standaard zijn klanten gewend geraakt: zij leggen de lat steeds hoger.

Helaas: waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Een enkele keer gaat er wat mis in de uitvoering. Niets menselijks is ons vreemd: een foutje of miscommunicatie. Je herstelt het of past het aan.

Hoe houd jij jouw klanten tevreden?

In deze tijd kan de consument zich uitgebreid informeren. De kans dat er een meningsverschil ontstaat bij een oplevering van de tuin is groter. Het sleutelwoord? Communicatie. Het is niet altijd even gemakkelijk om met een klant tot een goed gesprek te komen en samen een oplossing te bedenken.

In de afgelopen jaren heb ik bij TuinKeur klachten van consumenten opgevangen en opgelost voor aangesloten hoveniers. Wat veel voorkwam waren kleine zaken die door uitstel leidden tot grotere onvrede. Door gebrek aan communicatie of te lange wachttijd voor een oplossing, raakte de klant het vertrouwen in de hovenier soms kwijt.

Een goede hovenier wil alleen het beste afleveren.

Hoe houd je jouw klanten tevreden? Blijf in gesprek met elkaar, ook tijdens de werkzaamheden. Neem ze mee in het proces. Bevestig tussentijds gemaakte afspraken, bijvoorbeeld per e-mail, zodat er later geen onduidelijkheid ontstaat. Feedback van een klant kan juist gebruikt worden om het werk te verbeteren.

Voorkom klachten door open en eerlijke communicatie met de klant.

De meeste klachten voorkom je door open en eerlijke communicatie met de klant. Dit is niet altijd even makkelijk. Zie het als een leuke uitdaging om beter werk te leveren!

Steeds vaker schakelen ondernemers juristen in bij klachten met klanten. Wil je hier meer over weten? Volg dan de workshop ‘De valkuilen van het aannemen van werk’ van jurist Tim van Santen (DAS Rechtsbijstand) en van Lieuwe Westra.

De valkuilen van het aannemen van werk

Steeds vaker schakelen ondernemers juristen in bij klachten met klanten. Wil je hier meer over weten? Volg dan de workshop ‘De valkuilen van het aannemen van werk’ van jurist Tim van Santen (DAS Rechtsbijstand) en van Lieuwe Westra.