Onlangs waren wij opzoek naar vrouwelijke hoveniers voor een publicatie in een landelijke consumenten magazine. Doel van dit artikel is om aandacht te geven aan de vrouw in het hoveniersvak. We hebben hier veel reacties op gehad. Zo kwamen ook in contact met Joan Hofland van het Edudelta College uit Goes. Het ging over dames in opleiding tot het hoveniersvak. Als snel ging het over de deelname van Jocelyn de Rooij en Inge Nieuwenhuijse  aan de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg. We waren benieuwd naar hun verhaal.

Waarom doet het Edudelta College Goes mee aan deze wedstrijd?

De wedstrijd geeft een extra dimensie aan de opleiding. Maar het meedoen aan de beroepenwedstrijd is vooral grensverleggend. Het is een avontuur waarvan je vooraf de mogelijk prachtige eindbestemming kent, maar de weg er naar toe met de vele uitdagingen nog niet. Geen enkel eerder deelgenomen team vanuit Edudelta College Goes wist van tevoren hoe groot die uitdagingen zouden zijn. Een ding is zeker. Het zijn kanjers die het uiterste uit zichzelf halen en knokken tot de laatste minuut om te laten zien waartoe zij in staat zijn. Ze zijn trots op hun vak, hun opleiding maar vooral op zichzelf! De wedstrijd is een mooie gelegenheid om te ontdekken waar je staat, zowel als mens als vakspecialist.

Waarom studeren Jocelyn en Inge aan de opleiding om hovenier te worden? Wat is hun beweegreden?

Jocelyn volgt inmiddels al 3 jaar de opleiding tot hovenier. “Ik werk graag in de buitenlucht en vind het leuk om het mensen naar de zin te maken door het maken van een mooi tuinontwerp en de aanleg daarvan. Ik wil hierna waarschijnlijk nog doorstuderen, maar weet nog niet precies in welke richting. Mijn doel is om uiteindelijk in het groene vakgebied werk te hebben en lekker te kunnen genieten van de natuur.”

Bij Inge thuis hebben ze een bloementeeltbedrijf en ze is allereerst een opleiding begonnen tot bloemiste. Maar de hele dag binnen zitten was niks voor haar. “Ook ik werk graag buiten en ben graag actief bezig. Ik vind het belangrijk dat mensen kunnen genieten in hun tuin terwijl er ook ruimte is voor de flora en fauna. Ik hoop hierna nog een opleiding tot tuinarchitect te kunnen volgen. Maar eerst doe ik veel ervaring op als hovenier, want volgens mij kun je alleen maar goed tuinen ontwerpen als je ook weet hoe de praktijk van het aanleggen eruit ziet.”

Waarom mee doen de dames mee aan de wedstrijd Tuinaanleg?

“We doen mee met de wedstrijd Tuinaanleg omdat we de jongens en mannen willen laten zien dat wij als dames ook goed zijn in het aanleggen van tuinen. En om meisjes te laten zien dat het hoveniersvak ook voor hen leuk kan zijn. We denken ons te onderscheiden met onze creativiteit en gevoel voor detail.”

De kwalificatie is 29 en 30 januari, wat is de mogelijke vervolgroute?

Landelijk zijn er 4 kwalificatiewedstrijden. Iedere wedstrijd levert 1 finalist voor de Nederlandse kampioenschappen. Edudelta College Goes is in 2 kwalificatiewedstrijden vertegenwoordigd. Eén met beide dames en één met Robbert en Jacco (3e van Nederland in 2015). De finale van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg wordt gehouden tijdens TuinIdee in Den Bosch van 25 tot en met 27 februari 2016. Vier teams van jonge hoveniers strijden dan om de titel Nederlands Kampioen Tuinaanleg 2016. De wedstrijd wordt een sportieve strijd om de hoogste eer in het vak. Het winnende team verdedigt daarna de Nederlandse eer tijdens de EuroSkills. Deze vinden begin december plaats in het Zweedse Göteborg.

dames_hoveniers_wedstrijd_tuinaanleg2

Inge Nieuwenhuijse (links) en Jocelyn de Rooij
doen mee aan de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg

“We doen mee met de wedstrijd Tuinaanleg omdat we de jongens en mannen willen laten zien dat wij als dames ook goed zijn in het aanleggen van tuinen”

Namens de redactie wensen wij Inge en Jocelyn alvast veel succes bij de wedstrijd. Natuurlijk Robbert, Jacco en de rest van de deelnemers ook. Een wedstrijd waar we met zijn allen veel van kunnen leren.