Het najaar is het moment waarop de tuineigenaar voorjaar en zomer nog vers in het geheugen heeft, waarop de tuin zich nog één keer zich op haar mooist laat zien, en waarop de eigenaar begint na te denken over wat er eventueel anders en beter zou kunnen, volgend jaar. Op mooie dagen zijn we heerlijk buiten, op regendagen genieten we binnen van tuinboeken en -bladen en van de zaden- en bollencatalogi.

Natuurlijk heeft het herfstnummer van De Tuin in vier seizoenen de nodige aandacht voor houtachtige gewassen. Zou de boomwurger – ondanks zijn afschrikwekkende naam – geen sieraad zijn aan uw pergola? Wat moet er met de buxus gebeuren en welke alternatieven heeft u? Wat zijn tamme kastanjes prachtige bomen… al zijn er weinig tuinen waar ze niet te groot voor worden. Ook vaste planten vragen soms wat planning voor ze ingepast kunnen worden, zeker als het een reus is als de Gunnera. Heel veel moois is te vinden op Tuingoed Foltz – voor zulke schoonheden máákt u plaats.

Blijft het niet bij wat planten erbij, maar gaat u uw tuin grootschaliger aanpakken dan kunt u in dit nummer inspiratie opdoen bij verschillende ontwerpers en hoveniers. De een bedt allerlei bijzondere bomen en struiken in in een fraai ontwerp, de ander tekent een strakke tuin waar over elk detail is nagedacht, of zorgt voor een vrolijke prairiebeplanting die nog tot diep in het najaar mooi is. Ook wie weinig ruimte heeft kan zich een groen paradijs laten creëeren.

Het wordt ook weer tijd om over reisjes na te denken en uitstapjes voor nu en voor volgend jaar te plannen. Ziet u uzelf al genieten van de oogst in de Zuid-Afrikaanse Babylonstoren? Dichterbij is er ook veel te genieten: Arboretum Kalmthout zou je elke maand wel willen bezoeken, de Weem biedt kunst en groen in een historische omgeving, De Villa heeft een prachtige tuin die een aantal dagen per jaar opengesteld is.

En natuurlijk biedt De Tuin in vier seizoenen u een kijkje in tuinen waar alleen de eigenaars toegang hebben. De tuin van Le Pontrancart is vol in bloei op het moment dat de eigenaar aanwezig is. Les Déesses Vertes ontvangt geen bezoek meer, maar wij mochten nog één keer komen genieten, zodat u nog vaak kunt terugbladeren naar deze perfect verzorgde tuin. www.tijdschriftdetuin.nl