De prijs voor Duurzaamste Tuin van Nederland 2012 is in de wacht gesleept door ontwerper-hovenier Noël van Mierlo, met zijn Liskeshoeve-tuin in Nederweert.

Giel van der Palen Hoveniers is uitgeroepen tot de Duurzaamste Hovenier van Nederland 2012.

De bijbehorende prijzen zijn onder grote belangstelling van tuinconsumenten en tuinprofessionals uitgereikt op TuinIdee, de tuinbeurs die van 21 tot en met 24 februari plaatsvond in Den Bosch.

Beide titels komen voort uit een competitie die als doel heeft de factor duurzaamheid in tuinaanleg en de bedrijfsvoering van hoveniers te bevorderen. Ze is een initiatief van vakblad TUINPRO en Innogreen, leverancier van organische meststoffen.

DUURZAAMSTE TUIN
De prijs voor Duurzaamste Tuin van Nederland 2012 is toegekend aan Noël van Mierlo voor zijn project ‘Liskeshoeve’ in Nederweert. Die tuin is ontworpen en aangelegd met de typische beplanting die past bij de Peelstreek. De tuin maakt een vloeiende aansluiting met het achtergelegen Nationale Park en is aangelegd met een scherp oog voor de tradities in het gebied.

Van oudsher komen in dat gebied diverse functies bijeen op een hoeve, zoals het verbouwen van fruit en groente en het houden van erfdieren. In de Liskeshoeve-tuin is daar op een moderne manier voor gezorgd, waarbij natuur en architectuur elkaar de hand reiken. Een hoogtepunt van de tuin is een aangelegd vennetje, dat zich heeft ontwikkeld tot een bijzondere ecologische biotoop en een lust voor het oog. Van Mierlo heeft in de tuin vooral natuurlijk materialen verwerkt en is met grote zorgvuldigheid omgegaan met de fauna en flora ter plekke. Voor het project werkte Van Mierlo samen met beplantingsdeskundige Ruurd van Donkelaar.

Zilver in deze competitie was voor een natuurrijke particuliere tuin in Oirschot, die Giel van der Palen Hoveniers heeft aangelegd samen met beplantingsdeskundige Ruurd van Donkelaar en ontwerper Marleen van Tilburg.

Het tuinproject genaamd De Oase in Dinxperlo van Wilde Weelde-hovenier Loek Gorris en diens bedrijf ECO-Care kreeg brons.

DUURZAAMSTE HOVENIER
De prijs voor Duurzaamste Hovenier van 2012 werd gewonnen door Giel van der Palen Hoveniers uit Eindhoven. Volgens de jury heeft het bedrijf deze prijs te danken aan zijn weloverwogen en lovenswaardige omgang met zaken als recycling, energiegebruik, inkoop en gebruik van materialen en gereedschappen.

In de competitie kreeg M. van der Spek Hoveniers uit Benthuizen zilver. Het bedrijf oogstte vooral waardering  voor de manier waarop het  omgaat met mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Allure Tuinen uit Monster/Den Haag kreeg brons, te danken aan onder meer de bijzondere werkwijze om klanten twee offertes aan te bieden: een ‘gewone’ en een duurzame.