Australië wint het STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap Team 2014, en Jason Wynyard uit Nieuw Zeeland mag zich de nieuwe individuele wereldkampioen noemen. 

Meer dan 100 sporthouthakkers uit 21 landen namen het afgelopen weekend tegen elkaar op in het STIHL TIMBERSPORTS®  wereldkampioenschap, deze keer gehouden in de Olympiahalle te Innsbruck, Oostenrijk. De houthakkers van “down under” haalden vrijdag de overwinning voor de teams binnen in een fel bevochten finale, terwijl Canada en de Verenigde Staten zilver en brons behaalden. Zaterdag volgde dan de bloedstollende finale voor individuele sporters, waarbij Jason Wynyard uit Nieuw Zeeland alle andere atleten overklaste met zijn krachtige en geperfectioneerde techniek, snelheid en koelbloedigheid.

Het Australische team, aangevoerd door kapitein Brad DeLosa presteerde uitstekend met de bijl en de zaag, en maakte brandhout van vier boomstammen in slechts 56.80 seconden. Zo verzekerden ze zich van de eerste plaats in een tweegevecht met de Canadezen, die er slechts een seconde langer over deden. De Verenigde Staten werden enigszins teleurgesteld derde. Zij waren niet de enigen, want de Nieuw Zeelanders, die vorig jaar de trofee in de wacht sleepten, kregen strafseconden waardoor ze uit de wedstrijd lagen. De Europeanen moesten weerom het hoofd buigen voor de superioriteit van de overzeese teams. Zweden eindigde wel als beste Europese team op de vierde plaats. Het anders zo sterke Tsjechische team werd in de kwartfinale uitgeschakeld door de Verenigde Staten. Ook zij kregen strafseconden door een fout. Meer nog, het verhinderde hen een nieuw Europees record neer te zetten. Gastland Oostenrijk werd in de achtste finale gestopt door de nieuwe wereldkampioen Australië.

Vier disciplines om in minder dan één minuut brandhout te maken van vier boomstammen

Vier atleten per team nemen het in twee bijldisciplines (Underhand Chop en Standing Block Chop) en twee zaagdisciplines (Single Buck en Stock Saw) tegen elkaar op. De atleten moeten hierbij hun techniek in de omgang met het hout en gereedschap demonstreren. Alle disciplines zijn een afgeleide van de typische bosbouwactiviteiten en combineren traditie met de hoge eisen van topsport.

Spectaculaire disciplines bezorgen supporters kippenvel

De STIHL TIMBERSPORTS® Series is een houthakkerscompetitie met een lange traditie. De eerste houthakkerswedstrijden vonden reeds plaats in 1870. Het eerste wereldkampioenschap werd gehouden in 1891 in Tasmanië. Vier van de zes huidige disciplines waren er toen al bij. Tijdens het afgelopen wereldkampioenschap en in de voorafgaande 15 nationale kampioenschappen die wereldwijd plaatsvinden tussen mei en oktober, moeten de atleten achtereenvolgens zes disciplines beoefenen – Springboard, Stock Saw, Standing Block Chop, Single Buck, Underhand Chop en Hot Saw. De elitedevisie van deze houthakkerscompetitie kan rekenen op een live publiek tot 10.000 toeschouwers, met wereldwijd miljoenen enthousiaste supporters die de wedstrijden regelmatig volgen via Eurosport en andere kanalen.

Sterke prestaties van de Benelux atleten

De twaalf beste teamtijden van de kwalificaties op donderdag resulteerden in een directe plaatsing voor de teamwedstrijden op vrijdagavond. Het Belgische team slaagde er in zich rechtstreeks te plaatsen. Nederland werd veertiende en kreeg nog een herkansing, waarbij hun tijd helaas te langzaam was om door te dringen tot in de finale. Het Belgische team overtrof zichzelf tijdens hun optreden in de achtste finale tegen Duitsland (één van de favorieten), door het Benelux record met 3 seconden te verbeteren. Dit  was echter niet voldoende om zich te plaatsen voor de kwartfinale. Desondanks geldt dit als een zeer sterke prestatie van het Belgische team, dat zich voor de allereerste keer als team kon plaatsen voor een WK finale.

Bij de individuele wedstrijden waren de eerste zes van het WK 2013, alsook het organiserende land al verzekerd van een plaats in de finale. Voor de overige 5 plaatsen werd gestreden op donderdag tijdens de kwalificaties. Rik van Drielen uit Nederland, David Bergen uit België en Marc Hermes uit Luxemburg vertegenwoordigden daarbij de Benelux. Helaas hadden Rik van Drielen en Marc Hermes een off-day en sneuvelden ze in de kwalificaties, in een zeer sterk deelnemersveld. David Bergen kon zich echter als vijfde plaatsen voor de finale en mocht zich met de overige elf deelnemers meten in een strijd om de wereldtitel. De finale bestaat uit 6 onderdelen, waarbij door een nieuwe format na elke ronde een aantal deelnemers moesten afvallen. David zette een goede prestatie neer, maar de concurrentie deed nog beter waardoor hij helaas niet meer kon meedingen in zijn sterkste onderdelen, namelijk hot saw en single buck. Toch mag hij trots zijn op een twaalfde plaats op wereldniveau.

 

Jason Wynyard uit Nieuw Zeeland demonstreerde zijn klasse en won overtuigend de individuele wereldtitel

Met technische precisie, doortastend en snel baande de 1.95 m lange Nieuw Zeelander zich een weg naar zijn zesde gouden medaille tijdens een 3,5 u durende uitputtingsslag. Hij won de titel terug van Brad DeLosa, die vorig jaar in Duitsland zegevierde, en deze keer als derde eindigde. Zijn motorzaag haperde tijdens de Hot Saw discipline door een te agressieve aanzet. De tweede plaats was voor Martin Komárek uit Tsjechië. Omgekeerde rollen dus; terwijl Australië daags voordien zegevierde in het WK team, domineerde Nieuw zeeland de tweede competitiedag. In totaal sneuvelden dertien nationale recordtijden door atleten uit de Verenigde Staten, Canada, Zweden, Italië, Duitsland, Groot Brittanië, België, Australië en de Tsjechische Republiek.

 

 

More information on this topic along with photo and video material can be found at

www.stihl-timbersports.de or in the media pool under http://media.stihl-timbersports.com

STIHL TIMBERSPORTS® is a registered trade mark of ANDREAS STIHL AG & Co. KG.
For more information about this, go to www.stihl-timbersports.de/marke.

20141118_stihl_4

In Innsbruck, won Jason Wynyard uit Nieuw Zeeland zijn zesde wereldtitel.

 

 

20141118_stihl_3

Van in de kwartfinale zette het Australische team indrukwekkende prestaties neer – de atleten van down under hadden minder dan één minuut nodig om met bijl en motorzaag brandhout te maken van vier boomstammen.

 

 

20141118_stihl_2

21 teams streden om het STIHL TIMBERSPORTS®  Wereldkampioenschap Team in Innsbruck. Australië won goud en eindigde voor de Canadezen en de Amerikanen.