Bron: VHG

Op vrijdag 25 oktober presenteerde de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL) het nieuwe themanummer van Tuin & Landschap: ‘Duurzaam Ontwerpen’. Egbert Roozen, directeur van Branchevereniging VHG, nam het eerste exemplaar van dit themanummer in ontvangst. In deze special worden negen projecten belicht waarin de tuin- en landschapsarchitect duurzaam te werk is gegaan.

20131104_duurzaam_egbert_roozen

In zijn dankwoord complimenteerde Egbert Roozen de samenstellers en alle betrokkenen bij de opgenomen projecten met dit bijzondere themanummer. “Het themanummer laat mooie voorbeelden zien van wat wij in onze groene mars hebben. Het zou mijn wens zijn, dat er nog vele mooie voorbeelden mogen volgen en dat wij die samen en met trots zullen uitdragen. Ik zal dat in elk geval doen.”

Werk maken van duurzaamheid
Volgens de VHG-directeur is er op het gebied van duurzaamheid in de groene sector nog veel werk te doen. Dat begint al bij de definitie van het begrip ‘groen’. “Bij groen denken we in het kader van duurzaamheid vooral aan groene stroom, groene auto’s en groene verzekeringen. Het natuurlijke groen wordt nauwelijks hiermee in verband gebracht. En dat is opmerkelijk, want de tijd is voorbij dat groen alleen maar decoratie was. Het belang van groen in relatie tot de kwaliteit van de leefomgeving en de gezondheid van mensen wordt maatschappelijk steeds breder onderkend. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en innovatie bouwen wij die functionele toepassing steeds verder uit. De verbinding die we met dit themanummer maken is, dat er nu een natuurlijke keten wordt gevormd van ontwerp, aanleg en onderhoud. Daar ligt zowel voor de NVTL als voor VHG een belangrijke uitdaging om onze achterbannen met elkaar in contact te brengen en op basis van elkaars kennis en kunde te verbinden. Mijn boodschap is, dat we er nu werk van moeten maken om duurzaamheid onszelf eigen te maken. Daarmee bouwen we een voorsprong op. Over een tijdje zal van ons verwacht worden, dat we duurzaam zijn. Degene die dat dan niet is, heeft de boot gemist.”

Gezamenlijke productie
De presentatie van het themanummer, dat een gezamenlijke productie is van NVTL en Tuin & Landschap, vond plaats tijdens de lezing ‘Strategie en Proces’ in Architectuurpark Makeblijde in Houten. Dit was de eerste lezing in een reeks van vijf, die de NVTL organiseert over het onderwerp Vakmanschap.

Meer informatie: www.architectuurcentrummakeblijde.nl en www.nvtl.nl

vhg_branchevereniging