Timo Kruize en Stefan Schoolderman zijn terug uit Abu Dhabi. Ze namen afgelopen week namens Branchevereniging VHG en AOC Oost deel aan de 44e WorldSkills wedstrijden, de wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen. Hun inzet was fenomenaal en hun tuin was nagenoeg af. Toch was de teleurstelling bij de jongens, hun begeleiders en de supporters groot toen bij de prijsuitreiking bleek dat het team een zeventiende plaats had behaald met 683 punten. Op details had hun tuin beter gemoeten, maar het teamwork was super. 

Hun opdracht leek weinig op wat in Nederland een gangbare tuin is. Met name het aantal grote (en zware!) betonstenen was overweldigend. Daarmee moesten ze elke dag wel enkele muren bouwen. Verder werkte het nieuwe wedstrijdconcept, waarbij sommige onderdelen de dag erop weer moesten worden vervangen, niet in hun voordeel. En eenmaal achterstand, er was geen mogelijkheid het de volgende dag in te halen. Alle deelnemers Tuinaanleg hadden in Abu Dhabi last van de brommende airco’s, ontbrekende materialen, verkeerde tekeningen en uitval van stroom. Mooi in het concept was de aandacht voor de beplanting. Deze wisselde dagelijks. Het was zwoegen en zweten, maar van de deelnemers geen onvertogen woord!

Geweldige ervaring

Tijdens het laatste uur werden alle deelnemers fanatiek aangemoedigd door de verschillende supportersgroepen. Er was een grote groep oranje-supporters uit Twente met ouders, familieleden en mensen van AOC Oost. Met een uiterste krachtsinspanning kregen de jongens hun werk voor de laatste dag af. Natuurlijk zijn ze teleurgesteld over het resultaat en de organisatie ter plekke. Jammer dat er geen beloning in de vorm van een medaille voor excellent vakmanschap in zat. Maar het was geweldig om erbij te zijn. Deel uit te maken van Team NL en ervaringen op te doen onder ongewone omstandigheden. Branchevereniging VHG dankt de trainers Harry Wesselink en Edwin Vos van AOC Oost en expert Bas van Swigchem voor hun inzet en aanmoedigingen. En natuurlijk Timo en Stefan voor al hun inspanningen. Jullie mogen trots zijn op jezelf en deze bijzondere ervaringen pakt niemand je meer af. Wilt u meer over deze competitie lezen, klik dan hier. 

Uitslag teamcompetitie Hoveniers

Goud – Zuid Tirol

Zilver – Zwitserland

Brons – China en Estland

Team Nederland behaalde tijdens WorldSkills 2017 met 28 deelnemers een gouden medaille in het onderdeel etaleren en acht medailles voor excellent vakmanschap. 

Bron: VHG