Door: ANP

De beoogde overname van de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer stuit op bezwaren van de Europese Commissie.

De mededingingswaakhond in Brussel is bezorgd dat de fusie verstorend werkt op de markt voor onder meer pesticiden en zaden en stelt een diepgaand onderzoek in. Verkennend onderzoek heeft uitgewezen dat de transactie kan leiden tot hogere prijzen en minder keuze, kwaliteit en innovatie. Beide bedrijven hebben al enkele concessies gedaan om aan de bezwaren tegemoet te komen, maar die worden beoordeeld als onvoldoende, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Zij heeft tot 8 januari de tijd om een besluit te nemen.

 

nu-nl-logo

Overlap

De activiteiten van de twee ondernemingen overlappen op meerdere fronten. Zo biedt Bayer een van de weinige alternatieven voor Monsanto’s onkruidverdelger Roundup, waarin het omstreden middel glyfosaat is verwerkt. Ook zijn de twee bedrijven grote spelers in het ontwikkelen van bestrijdingsmiddelen die resistent zijn tegen bestaande producten. Dat is ook het geval op de markt voor biologische pesticiden en genetisch gemanipuleerde planteneigenschappen.

 

Lees verder >>>