De derde editie van Expo TCO op 1 en 2 oktober 2014 toont naast het aanbod aan laanbomen ook sierheesters, coniferen en vaste planten. Maar ook de techniek is ruimschoots aanwezig op de beurs.

 

Totaalpakket

Uiteraard staat op deze echte laanbomenbeurs de laanboom nog steeds centraal. Maar dit jaar is het aanbod vergroot met sierheesters, coniferen en vaste planten. De beurs biedt hierdoor een totaalpakket voor de tuin en openbaar groen en is hiermee voor kwekers, hoveniers en groenvoorzieners, architecten en vertegenwoordigers van overheden nog interessanter om te bezoeken.

 

Techniek

Bij binnenkomst én vertrek worden alle bezoekers geconfronteerd met machines en technische oplossingen die de teelt van laanbomen in de regio Opheusden kwalitatief ondersteunen. Van snoeiapparatuur tot grote verplantmachines. Eenmaal binnen treft de bezoeker het innovatieplein aan met innovaties op het gebied van techniek. Zo toont MDE een nieuwe wortelsnoeimachine en een kluitenrooimachine, Nettenergy toont een film van een mobiele pyrolyse installatie die uit plantaardige biomassa duurzame energie produceert en Van Nifterik Holland b.v. laat een boombeschermer zien. Damcom B.V. demonstreert vier innovaties: een snel wisselsysteem voor de messen van de kluitenrooier, een spuitkap voor spillen, een cultivator met onafhankelijke vingerwieders voor mechanische onkruidbestrijding en een snoeiplateau met ultrasoon sensoren voor het handsfree sturen in laanbomen. Ook worden er door PPO diverse innovaties getoond.

 

Groene noviteiten

Op het innovatieplein worden ook de groene noviteiten getoond. V.o.f. G & M heeft Ulmus pendula ‘Mauro’ voor de keuring ingediend. ’t Herenland heeft ook een Ulmus ingezonden: Ulmus laevis ‘Helena’PBR. Batouwe Boomkwekerijen komt met Carpinus betulus ‘Rockhampton Red’ en Boomkwekerij Michels-Classens met Malus prunifolia ‘Rinkii’. Boomkwekerijen “De Batterijen BV” presenteert enkele ziekteresistente appelrassen. Deze rassen zijn resistent tegen schurft en/of meeldauw en zeer geschikt voor de consument.

Alle inzendingen op het innovatieplein worden door een deskundige jury beoordeeld. De beste technische innovatie wordt tijdens de opening van Expo TCO bekroond met de Rabo Innovatieprijs en de beste groene noviteit ontvangt het certificaat Beste Groene Noviteit Expo TCO 2014.

 

Sortimentsplein

In navolging op vorig jaar laten de deelnemers in een gezamenlijke presentatie zien welke laan- en sierbomen geschikt zijn voor toepassing in het openbaar groen. De ruim 400 gemeenten in Nederland zijn uitgenodigd om op het sortimentsplein één exemplaar uit te komen zoeken. Van der Bijl & Heierman gaat de uitgekozen bomen planten.