Op donderdag 20 november 2014 werd, tijdens het Nationaal Sportvelden Congres in het Willem II Stadion in Tilburg, voor de vijfde keer de Fieldmanager of the Year Award uitgereikt. Theo Van Rossenberg, werkzaam bij Jos Scholman Groen, is uitgeroepen tot Fieldmanager of the Year 2015. Wim Kerkhofs van de Belgische betaaldvoetbalorganisatie KRC Genk is uitgeroepen tot Fieldmanager High Potential 2015.

Fieldmanager of the Year logo

De verkiezing, een initiatief van vakblad Fieldmanager, werd dit jaar voor de vijfde keer in de geschiedenis gehouden. Afgelopen jaar ging Ad van de Luijtgaarden van de gemeente Zwijndrecht er met deze prestigieuze award vandoor. De Award Fieldmanager High Potential is voor de tweede keer uitgereikt. Wim Kerkhofs volgt hiermee Maarten van Heck op, die deze award de eerste keer in de wacht sleepte. Theo van Rossenberg was een van de vier genomineerden. Collega-genomineerden waren Jacco Meijerhof van Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek, Eddy de Boer van BTL Realisatie en Eduard Kruiper van de gemeente Hellendoorn.

Het afgelopen jaar is een jury onder voorzitterschap van de eerste Fieldmanager of the Year, Bernard van den Bosch, druk bezig geweest met het interviewen, bezoeken en evalueren van de ongeveer veertig kandidaten die meedongen naar de prijs. Deze veertig kandidaten, afkomstig uit Nederland en België, zijn voor het overgrote deel aangemeld door hun collega’s. Naast Bernard van den Bosch werd de jury gevormd door Gerrit de Koe, Ernst Bos, Co Vos, Aad van Wijk en Joost Schuijs.

20141125_fieldmanager_of_the_year_theo_van_rossenberg

Over winnaar Theo van Rossenberg was de jury duidelijk. Volgens het officiële juryrapport heeft Theo meer dan 35 jaar ervaring in diverse functies in de branche en kent hij de ins en outs van alle soorten sportvloeren. Hij heeft op eigen initiatief en kosten diverse opleidingen gevolgd in binnen- en buitenland en is al jaren een betrouwbare steunpilaar van opleidingen voor greenkeeping en sportveldbeheer. Ook geeft Theo zelf training aan jongeren inzake veldonderhoud en bijkomende zaken, en is hij mentor van de jonge directie van Jos Scholman BV. Hij is een echte vakman en organisator en communiceert op alle niveaus, tot en met vrijwilligers, trainers en spelers. Hij gaat al jaren mee, maar ziet nog steeds uitdagingen en mogelijkheden voor verbetering en vernieuwing en is een uitstekend uithangbord voor het vakgebied.

20141125_fieldmanager_of_the_year_wim_kerkhofs

Ook over Fieldmanager High Potential 2015 Wim Kerkhofs was de jury lovend. Zoals juryvoorzitter Bernard van den Bosch het verwoordde: ‘Wim is goed en enthousiast met zijn vak bezig. Hij is innovatief en probeert dingen uit. Hij zoekt steun bij zijn BVO-collega’s in Nederland en wisselt met hen van gedachten.’ Wim Kerkhofs werd tot winnaar verkozen boven de andere genomineerde, Martine Beisiegel van de gemeente Tiel.

Theo van Rossenberg reageerde na afloop trots: ‘Nu kan ik mijn werk met extra elan voortzetten. Mijn passie ligt namelijk in het overdragen van vakkennis.’ Van Rossenberg, die ook Jos Scholman junior ‘onder zijn hoede’ heeft totdat deze over een paar jaar het roer zal overnemen, steekt veel tijd in het optimaliseren van groenonderwijs en het overbrengen van passie voor het vak. ‘Een goede fieldmanager moet de cultuurtechnische boodschap kunnen overbrengen en wéten waar hij of zij over praat’, aldus Van Rossenberg. ‘Met de branchevereniging zijn we momenteel bezig om cursussen voor studenten sportveldbeheer en -onderhoud te organiseren. Om jongeren zo enthousiast mogelijk te maken voor het vak, zullen promotiedagen in de stadions van BVO’s gehouden worden. Zeven BVO’s willen al meewerken. Met deze titel leg ik meer gewicht in de schaal bij de missie waar ik mij voor inzet.’

Fieldmanager High Potential 2015, de Vlaming Wim Kerkhofs, heeft regelmatig contact met fieldmanagers van andere, met name Nederlandse BVO’s over het vakgebied. ‘Ik stel graag een vraag aan mijn netwerk via de social media en vraag dan hoe zij een bepaald probleem zouden oplossen.’ Toch past Kerkhofs op met de hoeveelheid advies die hij vraagt. ‘Een of twee raadgevers zijn voldoende. Een leverancier kan ook een raadgever zijn. Maar daarna hak ik zelf snel de knoop door, naar eigen inzicht. Want mijn stadionveld is altijd net wat anders dan andere velden.’ Kerkhofs hoopt met de titel wat meer voor elkaar te krijgen bij zijn club. Het budget laat het namelijk niet altijd toe om datgene aan te schaffen waarvan hij droomt voor veldonderhoud, en het omgaan met de schaduwplekken in het stadion vormt geregeld een fikse uitdaging.

Deze award wordt mede mogelijk gemaakt door de sponsors Jean Heybroek, Everris en Innoseed.

Bron:

NWST NeWSTories
Uitgeverij van vakbladen voor de Groene sector