Hillegom, 1 juli 2015
Gezellige schaduwtuin? Ja, natuurlijk!
De eerste reactie op een tuin met veel schaduw is vaak: hoe maak ik daar een gezellige plek van? Veel mensen denken dat planten niet groeien in de schaduw. Gelukkig zijn er genoeg voorbeelden van mooie schaduwtuinen om het tegendeel te bewijzen, het sortiment schaduwplanten is verrassend groot.

Mooiste planten in de schaduw
Een schaduwrijke tuin hoeft niet eentonig te zijn: in koele schaduw groeien juist de mooiste planten. Ze zijn misschien minder spectaculair, maar zeker niet minder fraai. Het maken van een geslaagde beplanting in een schaduwrijke tuin is niet moeilijk. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid schaduw. We spreken van schaduw als er ’s zomers minder dan drie uur per dag direct zonlicht, of langere tijd gefilterd licht op de planten schijnt. Vooral in de lichtere schaduw van bladverliezende bomen en struiken of voor een muur, kan een verrassend groot assortiment vaste planten groeien.

1 2

Alle seizoenen
Een schaduwtuin is een echte seizoenstuin: in het voorjaar hele tapijten van kleurige bloemen, in de zomer prachtige bloemen en bladeren, in het najaar vlammende herfstkleuren en als het koud wordt wintergroen blad. De meeste schaduwplanten zijn zogenaamde bosplanten. Ze groeien van nature onder bomen en struiken en de bloei valt vaak in het voorjaar. Op dat moment zit er nog geen blad aan de takken en daar maken bosplanten gebruik van. Maar er zijn ook zomer- en herfstbloeiende schaduwplanten, zoals herfstanemonen (Anemone), hartlelie (Hosta) en Japanse wasbloem (Kirengeshoma).

Een plan
Wil je ook genieten van mooie schaduwplanten? Maak dan van te voren een plan. Ontwerp eerst de structuur van paden en plantvakken. Een gazon is meestal geen succes in de schaduw, vervang dit liever door een veldje met sterke bodembedekkers of een grindpleintje. Vergeet niet een terrasje te maken, al is er maar ruimte voor een bankje of twee tuinstoelen. Want hier kun je volop genieten van al die mooie schaduwplanten.

Tip:
Kies vooral lichte bloemkleuren en soorten met witbont blad, zo breng je licht in een schaduwrijke hoek.

3 4

De mooiste schaduwplanten
Kijk bij de kweker of het tuincentrum eens in de speciale hoek voor schaduwplanten, je zult verrast zijn! Schaduwplanten die opvallen vanwege de prachtige bloemen zijn bijvoorbeeld het longkruid (Pulmonaria), monnikskap (Aconitum), akelei (Aquilegia), ooievaarsbek (Geranium), gebroken hartje (Dicentra), kruipend zenegroen (Ajuga reptans) en kerstrozen (Helleborus orientalis). Vergeet niet om bladplanten toe te voegen, ze zijn van het vroege voorjaar tot ver in de herfst decoratief. Geschikt zijn hartlelie (Hosta), elfenbloem (Epimedium) en Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera). Uit het wintergroene sortiment kunt u kiezen voor goudaardbei (Waldsteinia), schuimkaars (Tiarella), dikkemanskruid (Pachysandra), mansoor (Asarum), siergrassen zoals zegge (Carex) en varens zoals de schildvaren (Polystichum).

5 6

De schaduwtuin verzorgen
Schaduw is meestal niet de grootste boosdoener, dat is de droge grond onder bomen of bij muren op het noorden. Als er weinig licht is én nauwelijks water, dan geven de meeste planten het op. Geef dus in droge perioden extra water. Je helpt de planten ook met een afdeklaag, het water blijft dan beter bewaard in de bodem. Strooi jaarlijks een laag van compost, houtsnippers of boomschors tussen de planten. Zo komt er meteen extra humus in de grond. Humus werkt als een spons en houdt het water beter vast. Ook bodembedekkers zijn onmisbaar, met hun bladeren vormen ze een aaneensluitend dek boven de grond.

Tip: Met een eenvoudige sproei installatie droogt de grond niet uit en wordt de lijst van geschikte planten voor een schaduwtuin aanzienlijk langer.

7 8