Vacuüm koeling

Vacuüm koeling is de enige techniek die graszoden langer houdbaar kunnen maken. Door middel van geforceerde verdamping bij een zeer lage druk brengen wij onze graszoden tijdens het seizoen tot diep in de kern standaard terug tot een temperatuur van 3°C en verlengen hiermee de houdbaarheid aanzienlijk. Zo heb je ongeveer 2 dagen meer tijd om de graszoden te verwerken.

Nieuwe techniek

Vacuüm koeltechniek is relatief nieuw binnen de graszodenteelt. Pallets met graszoden worden tijdelijk in een luchtdichte kamer geplaatst waarna vacuüm pompen de druk aan de binnenkant verlagen. Twee a drie procent van het vocht in de graszoden begint vervolgens te verdampen. Het verdampingsproces onttrekt alle energie (warmte) aan de graszoden. Door middel van het gecreëerde vacuüm wordt niet alleen de buitenkant maar ook de kern van de pallet met graszoden koud. Dit is iets wat met de traditionele manier van koeling voorheen nooit mogelijk was.

Bewaring

Na het koelproces hebben de graszoden een gelijkmatige eindtemperatuur bereikt. In afwachting van de klant of verdere distributie worden de graszoden tijdelijk in een koelcel bewaard. De houdbaarheidsduur van het gras is door het vacuüm koelen aanzienlijk verlengt, tot wel 2 – 3 dagen.

Broei

Wanneer een graszode geoogst wordt heeft deze een bepaalde veldtemperatuur. Door de groeikracht van de graszode loopt de temperatuur normaal gesproken tijdens het bewaarproces flink op. Deze vorm van warmte ontwikkeling wordt broei genoemd. Broei kan op een gegeven moment zo’n enorme hitte veroorzaken dat de graszoden geel, bruin of zelfs zwart kunnen worden. In dit stadium is het niet meer verstandig om graszoden nog te verwerken.

Het vacuüm koel proces biedt uitkomst in het tegen gaan van deze warmte ontwikkeling. Gras groeit vanaf ongeveer 5°C, door de temperatuur van de graszoden onder dit niveau te brengen zal de groeikracht van het gras tijdelijk geremd worden waardoor het minder warmte produceert. Zodra de graszoden na het leggen weer zijn opgewarmd groeien ze direct verder op hun nieuwe ondergrond.

Garantie

Door middel van vacuüm koeltechniek staan wij voor hogere kwaliteit en garantie, zijn wij flexibeler in levering en vaker extra graszoden op voorraad.

Groene Sector Vakbeurs HAL 2

Tijdens onze eerste deelname aan De Groene Sector Vakbeurs vind je ons op standnummer 239. Dit is nabij het horeca gedeelte van hal 2.
Tegenover ons met standnummer 238 vind je onze partner Compo Expert.
Grenzend aan onze eigen stand vind je met standnummer 203 Advanta Seeds.

Bron: Kuypers Graszoden