Onze steden worden steeds dichter bevolkt en daardoor is er maar weinig ruimte voor groen. Veel mensen hebben geen tuin en ook in de openbare ruimte is er een gebrek aan groenvoorzieningen. Dit kan een negatieve invloed hebben op het welzijn van de inwoners van deze steden. Zijn greenwalls de oplossing? 

Gelukkig wordt er de laatste jaren steeds meer aan gedaan om het groen terug te krijgen in het stadsbeeld. Balkons en dakterrassen worden gretig benut. Maar er zijn ook diverse creatieve oplossingen waar de meeste mensen minder snel aan denken. Greenwalls zijn daar een goed voorbeeld van. Prachtige verticale gazons en tuinen zorgen voor de nodige begroeiing in het straatbeeld, zonder dat het veel ruimte kost.

Wat zijn greenwalls

Veel mensen denken bij een tuin aan gras en planten buiten op de grond, maar het is prima mogelijk om een tuin tegen een wand te plaatsen. Greenwalls zijn muren waar een verticale tuin tegen geplaatst is. Het is dus iets anders dan een muur die begroeid is met klimmende planten. Greenwalls hebben een ondergrond die de begroeiing ondersteunt en ervoor zorgt dat de planten kunnen groeien. Dit zorgt er bovendien voor dat de verticale tuinen prachtig ontworpen kunnen worden.

Kunstgras greenwalls

Kunstgras is een ideaal product voor greenwalls. Een van de nadelen van natuurlijke grassen en planten is dat ze sterk afhankelijk zijn van water en licht. Dit kan tegen een muur een probleem zijn. Kunstgras is echter altijd groen, in iedere omgeving, ongeacht de temperatuur en het aantal zonuren.

Gezondheid

Zoals gezegd zijn greenwalls een ideale manier om een verstedelijkte omgeving te voorzien van het nodige groen. En dat is dringend nodig. De afgelopen decennia zijn wij als Nederlanders massaal naar de steden getrokken en inmiddels woont meer dan tachtig procent van de bevolking in een stadsomgeving. Helaas is er in de meeste steden weinig ruimte voor groen, wat leidt tot lichamelijke en geestelijke klachten. Uit diverse onderzoeken blijkt het verband tussen gezondheid en de hoeveelheid groen in de omgeving. Greenwalls kunnen hier een positieve bijdrage aan leveren.

Binnen of buiten

Kunstgras greenwalls zijn geschikt voor zowel binnen als buiten. Een greenwall kan gebruikt worden voor buitenmuren op straat, maar bijvoorbeeld ook in kantoorpanden, de lobby van een hotel of in een winkelcentrum. Een ander voordeel van een kunstgras greenwall is dat het geluiddempend werkt.

Kosten greenwalls

Een greenwall van kunstgras is een onderhoudsvriendelijke oplossing. Hierdoor hoeft men nauwelijks kosten te rekenen zodra de greenwall is geïnstalleerd. Hierdoor is het bijvoorbeeld ideaal voor in de openbare ruimte.

Voorbeelden

 

Greenwalls -  verticale tuinen voor groene steden

Royal Grass heeft de afgelopen jaren diverse kunstgras greenwalls verzorgd. Bijvoorbeeld deze prachtige geluidwerende buitenmuur van een woning in opdracht van een architect.

Greenwalls -  verticale tuinen voor groene steden

Maar een kunstgras Greenwall is ook een prima oplossing voor binnen, zoals deze ronde muur in een kledingzaak.

Greenwalls -  verticale tuinen voor groene steden

Nog creatiever wordt het met dit prachtige groene tafereel, waarin Marilyn Monroe te herkennen is.

Bron: Royal Grass

Royal Grass - steunt het project Hovenier Helpt

Bekijk het artikel op de site van Royal Grass >>>