Nederland is in de afgelopen decennia sterk verstedelijkt waardoor onze leefomgeving bestaat uit steeds minder groen. Met alle gevolgen van dien voor de mensen en dieren die er leven. Een groendak is de ideale manier om dichtbevolkte gebieden te voorzien van een stukje natuur. Niet voor niets worden groendaken de laatste jaren steeds populairder.

Wat is een groendak?

Een groendak is eigenlijk precies wat de naam al aangeeft: een stukje groen op het dak van een woning, een kantoorgebouw of bijvoorbeeld een hotel. Traditioneel worden groendaken opgebouwd met sedum, een diversiteit aan vetplantjes. Groendaken worden onder andere aangelegd om het dak te beschermen tegen zonlicht en regen, om het te verkoelen en om regenwater op te vangen en vast te houden. Hierdoor wordt het rioolstelsel ontzien. Daarnaast zorgt het voor het nodige groen in drukbevolkte steden.

Het effect van groen op welzijn

Uit diverse onderzoeken blijkt dat er een duidelijk verband is tussen de aanwezigheid van groen en het welzijn van mensen. Het heeft een positief effect op onze gemoedstoestand en daarnaast zorgt de aanwezigheid van groen voor een positief effect op onze gezondheid. Meer groen creëert bovendien ruimte om te sporten en te bewegen wat ook weer van invloed is op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Kunstgras groendaken

Helaas zijn niet alle daken geschikt voor een traditioneel sedumdak. Een van de grote nadelen van sedum is dat het voor veel daken te zwaar is. Daarnaast kan sedum niet gebruikt worden om op te lopen, spelen of recreëren, waardoor er potentiele ruimte om te ontspannen in steden verloren gaat.

Kunstgras is een ideaal alternatief voor sedum op daken. Het is licht, neemt veel water op en is geschikt voor iedere ondergrond en alle weersomstandigheden.

Met kunstgras krijgt een groendak een hele andere dimensie. Het is niet alleen goed voor de levensduur van het dak en het milieu, met een groendak van kunstgras zorgt u ervoor dat het dak ook écht betreden en gebruikt kan worden voor verschillende soorten toepassingen. U kunt een groendak van kunstgras bijvoorbeeld gebruiken als daktuin, openlucht recreatieruimte of speelplaats.

Groendak: de oplossing voor stedelijke gebieden

Voorbeelden

In de loop der jaren hebben bij Royal Grass aangesloten specialisten over de hele wereld groendaken geïnstalleerd die gebruikt worden voor de meest uiteenlopende doeleinden

Groendak Singapore

Een goed voorbeeld is de hoofdfoto van deze post, een schitterend ontworpen groendak in Singapore. Het lijkt alsof het dak een helling heeft, maar is in werkelijkheid plat. Het effect ontstaat doordat het kunstgras in verschillende richtingen is geplaatst. Het prachtige gazon kan het hele jaar door gebruikt worden om op te ontspannen. Een heerlijke groene oase in een drukke metropool als Singapore.

Groendak en speelveld

Op het dak van deze school is voor de leerlingen een schitterende speelplaats aangelegd. Onder het kunstgras is een valdempende laag aangebracht die zorgt voor een zachte landing voor de leerlingen.

Deze valdempende laag onder het kunstgras heeft bovendien een geluiddempende werking, waardoor men in het schoolgebouw geen last heeft van de naar hartenlust spelende kinderen op het dak. Voor het speeldak is Royal Grass XPlay gebruikt. Dit kunstgras is speciaal ontwikkeld voor speelplaatsen en daarom extra sterk en slijtvast.

Bron: Royal Grass

Royal Grass - steunt het project Hovenier Helpt

Bekijk het artikel op de site van Royal Grass >>>