Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland. Dat is onder meer een gevolg van de wederopbouw na het bombardement op 14 mei 1940. 14,5 miljoen vierkante meter plat dak, waarvan 1 km2 in het centrum, ligt smachtend te wachten op invulling.

De gemeente Rotterdam wil de daken in de stad de komende jaren ontwikkelen aan de hand van vier functiekleuren: rode daken voor wonen, werken en recreëren op het dak; groene daken voor natuur; blauwe daken voor regenwateropvang en gele daken voor energieopwekking, en bij voorkeur een combinatie van die kleuren.

Multifunctioneel

Paul van Roosmalen is de programmamanager Multifunctionele Daken bij de gemeente Rotterdam: ‘Dat multifunctionele van daken gaat vanzelf: als je een groen dak aanlegt, krijg je er blauw gratis bij, want groen heeft water nodig. Een groen dak is leuker als je erbij kunt komen en het een gebruiksfunctie geeft, daarmee wordt het dak ook rood. En zonnepanelen leveren op een groen dak meer energie op dan op een zwart bitumendak.’ Oranje – voor mobiliteit – is de nieuwste kleur in het palet. Hiermee kan in de stad een tweede laag ontstaan van wandelpromenades die daken en gebouwen met elkaar verbinden.

Locatiegebonden

Samen met De Urbanisten – de bedenkers van de Rotterdamse waterpleinen – heeft de gemeente het Rotterdams dakenlandschap bedacht. Daarin zijn functiekleuren gekoppeld aan locaties. Paul: ‘Het is onzin om op de daken van gebouwen langs de Maas regenwater op te vangen, als die daken het water op de Maas kunnen lozen, maar in de stenige binnenstad zijn blauwe daken hard nodig om bij piekbuien het riool te ontlasten. Gele daken – windmolens en zonnepanelen – zijn lelijk, dus die wil je liever niet zien in de stad. Zet windmolens dus maar liever bij zee en leg zonnepanelen op de daken in het havengebied. Je zou de hoogste daken in de stad – waar niemand op uitkijkt – kunnen benutten voor geel, maar ik denk dat daar andere kwaliteiten liggen, namelijk uitkijkpunten en beleving. In Bangkok betalen mensen in een rooftopbar met liefde $ 15 voor een cocktail die op straat $ 1 kost. De daken van alle nieuwe hoge torens die er in de binnenstad komen, lenen zich hier geweldig voor.’

De komende weken vind je op mijn Facebookpagina enkele daken uit het boek. Volg mij en zie wat Rotterdam al doet en nog wil doen met 14,5 miljoen vierkante meter plat dak dat smachtend ligt te wachten op invulling.

Kijk op de facebook pagina van Esther

Bron en meer informatie: http://estherwienese.nl/