‘Het Meulemans’ heeft oudste reeks analyseverslagen in bezit


De hoofdprijs van de actie ‘Wie heeft het oudste grondanalyseverslag’ gaat naar Melkveebedrijf ‘Het Meulemans’ in Dalfsen (Overijssel). Het bedrijf heeft de oudste reeks (sinds 1945) met analyseverslagen in huis van een perceel dat nog altijd in gebruik is bij het bedrijf.  ‘Het Meulemans’ wint daarmee het onderzoek BodemconditieScore en een Spear & Jackson spade.

De tweede prijs gaat naar F.J. Zijlker uit Midwolda (Groningen). Dit bedrijf heeft niet de oudste, complete reeks in bezit, maar heeft wel een kopie van het oudste analyseverslag gestuurd. Het verslag komt uit 1937. Het voormalige Bedrijfslaboratorium voor Grond en Gewasonderzoek (BLGG), de oudste voorloper van Eurofins Agro, startte in 1928 met grondanalyses. Het analyseverslag van Zijlker komt dus uit de beginfase van de grondanalyses in Nederland. F.J. Zijlker wint een CHECK-analyse en eveneens een Spear & Jacksonspade.

Derde en vierde prijs

De derde en vierde prijs gaan naar respectievelijk W. Sybenga uit Middenmeer (Noord-Holland) en D.H. Schrage uit Kiel-Windeweer (Groningen). Ook zij winnen een CHECK-analyse en een Spear & Jacksonspade. Sybenga heeft het twee na oudste analyseverslag uit 1943 in bezit. Schrage heeft de meest complete reeks ingestuurd vanaf 1963.

Historische onderzoeksreeksen

Eurofins Agro heeft van tientallen klanten materiaal ingezonden gekregen, met als doel om meer onderzoek te doen naar het verloop van bodemvruchtbaarheid in Nederland. Door historische onderzoeksreeksen te verbinden aan interviews over bodemmanagement, wil Eurofins Agro in kaart brengen welke gevolgen managementkeuzes uit het verleden hebben op de huidige bodemvruchtbaarheidskenmerken van een perceel.

Sinds de digitalisering is het steeds eenvoudiger geworden om data van grondonderzoek te bewaren en om verbanden te leggen op basis van gemiddelde resultaten. Vanaf halverwege de jaren ’80 heeft Eurofins Agro veel gegevens digitaal vastgelegd. Oudere gegevens zijn veel minder beschikbaar, van de periode voor 1984 zijn er soms wel regiogemiddelden, maar geen gegevens op perceelsniveau. Door deze actie beschikt Eurofins Agro nu over veel interessant onderzoeksmateriaal.

Belangrijke info voor het onderzoek

Arjan Reijneveld, productmanager bij Eurofins Agro, is enthousiast over wat er is ingezonden door klanten. “Het is boven verwachting. Het toont volgens mij aan dat boeren en tuinders zeer betrokken zijn bij het thema bodemvruchtbaarheid. We hebben mooi materiaal binnenkregen uit veel verschillende regio’s en grondsoorten. We gaan nu hard aan de slag met het verdere onderzoek.”