Het college van burgemeester en wethouders van Hoogeveen heeft het Spaarbankbos verkocht aan Het Drentse Landschap. Het bos blijft de functie van een openbaar recreatiebos behouden. De trimbaan blijft in stand. Het Drentse Landschap heeft het bos van ongeveer 80 hectare gekocht voor 620.000 euro. De aankoop was mede mogelijk dankzij een schenking van TVM verzekeringen.

De gemeenteraad van Hoogeveen heeft bij de vaststelling van de programmabegroting 2013-2016 opdracht gegeven om het Spaarbankbos af te stoten. Dit omdat het hebben en houden van het bos geen kerntaak is van de gemeente.

Het Spaarbankbos was ooit een nat heideveld. De Spaarbank kocht het terrein in 1890 als belegging en plantte er bos voor mijnhout in Limburg. Dit doel raakte in de loop der tijd uit beeld en de oorlog maakte een einde aan de houtproductie omdat de bomen nutteloos waren geworden. De bomen zaten vol met granaatscherven. Vervolgens maakte de Spaarbank er een bos van voor de inwoners van Hoogeveen. In de loop der jaren is het een waardevol bos geworden met een rijke flora en fauna.

Bron: Drents Landschap