UWV brengt ‘Arbeidsmarktanalyse 2017’ uit

De werkgelegenheid in Nederland neemt toe, het aantal vacatures groeit en de werkloosheid krimpt. Dat concludeert het UWV in de Arbeidsmarktanalyse 2017. Hovenier staat in deze publicatie op de lijst van ‘krapteberoepen’: beroepen waarvoor op dit moment krapte op de arbeidsmarkt bestaat.

Met het aantrekken van de arbeidsmarkt groeit het aantal moeilijk vervulbare vacatures. UWV en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) zien knelpunten in de technische sectoren, maar ook in de zorg en bij chauffeurs, transportplanners, zelfstandig werkende koks, hoveniers en leraren in de exacte vakken. 

Werkgelegenheid

Door technologische verandering en robotisering ontstaan nieuwe beroepen en banen, maar er verdwijnt ook werkgelegenheid. Hierdoor dreigt blijvende maatschappelijke uitsluiting van laaggeschoolden, langdurig werklozen, arbeidsgehandicapten en niet-westerse migranten.

Uitdaging voor werkgevers

Werkgevers staan voor de uitdaging om enerzijds de arbeidsmarkt toekomstgericht te maken en economische groei te optimaliseren en er anderzijds voor te zorgen dat iedereen een kans krijgt op volwaardig werk. 

Lees de samenvatting van de UWV Arbeidsmarktanalyse 2017

Bron: VHG