Husqvarna viert 325 jaar Zweedse technische innovatie. Husqvarna kijkt terug op een unieke geschiedenis van de productie van wapens tot robot gazonmaaiers, waarin zij voortdurend de grens van de techniek probeert op te zoeken.

Sinds het prille begin in 1689 heeft Husqvarna, nu onderdeel van de Husqvarna Groep, een breed aanbod van hoogwaardige producten op de markt gebracht. Uitstekende technische kennis, een sterke ondernemersgeest en een passie voor kwalitatief hoogwaardige producten heeft geleid tot succesvolle innovatieve oplossingen: van het produceren van wapens, via naaimachines, kachels en motorfietsen, naar het huidige assortiment van benzine – en accu aangedreven machines voor tuin-, bos- en landschapsonderhoud. “Sinds 325 jaar heeft Husqvarna hoogwaardige technische producten ontwikkeld, om gebruikers te helpen fantastische resultaten te behalen. In de toekomst zullen wij doorgaan bestaande oplossingen te blijven verbeteren en nieuwe innovatieve producten te produceren met de wensen en behoeften van de gebruiker in ons achterhoofd,” aldus Kees van Opdorp Managing Director Husqvarna Benelux.

Ons erfgoed

In de late jaren 1600, toen de oorlogen in heel Europa woedde, nam de Zweedse wapenproductie een enorme vlucht. Voor deze productie was waterkracht nodig, dus in 1689 werd er naast de watervallen van Huskvarna in Zuid-Zweden (destijds gespeld Husqvarna) een werkplaats voor boorwerkzaamheden gebouwd. Op deze plek worden vandaag de dag nog steeds veel producten geproduceerd. Naarmate de behoefte aan wapens minder werd, zag het bedrijf kans om de technische kennis opgedaan voor de productie van wapens toe te passen op een hele nieuwe reeks van andere producten, variërend van naaimachines, jachtwapens, houtkachels, fietsen, motorfietsen, gasfornuizen, magnetrons en nog veel meer.

Milieu-en ergonomische verantwoordelijkheid.

De kennis opgedaan met het ontwikkelen en produceren van veel verschillende producten werd een belangrijke troef voor Husqvarna bij het ontwerpen van nieuwe producten en verbeteren van bestaande oplossingen. Dit “buiten de box” denken was goed te zien bij de ontwikkeling van de eerste Husqvarna kettingzaag. In die tijd veroorzaakten de bestaande kettingzagen problemen door geluidsoverlast. Door het gebruik van (de zelf ontwikkelde) motorfiets uitlaat technologie, werd het geluidsniveau van de Husqvarna 90 ten opzichte van de concurrentie met de helft verminderd. Kort daarna werd deze oplossing gevolgd door nieuwe uitvindingen zoals het anti-vibratie concept (voorkomen van ‘witte vingers ziekte’) en de eerste automatische kettingrem.

Door de jaren heen heeft Husqvarna haar technologische leiderschap bewezen door de introductie van baanbrekende en bekroonde oplossingen en producten, met de gebruiker als uitgangspunt:

  • X-Torq®, voornamelijk toegepast bij handgedragen producten, dat voor een lager brandstofverbruik zorgt en minder schadelijke uitlaatgassen, en is in overeenstemming met ’s werelds meest strenge milieuvoorschriften.
  • AutoTune™, een technologische en ecologische doorbraak in de productie van professionele motorkettingzagen, die uitlaatgassen minimaliseert en zorgt voor optimale motorprestaties, carburateur afstelling is niet meer nodig.
  • Accu aangedreven maaiers en kettingzagen met prestaties als van een benzine machine; licht, stil en zonder uitlaatgassen.
  • Robot gazonmaaiers, rustige, volautomatische maaiers die tijd besparen voor huiseigenaren en onderhoudsdiensten, produceert geen uitlaatgassen tijdens het gebruik en verbruikt zeer weinig energie.
  • Slooprobots voor de bouwsector met een hoog vermogen ondanks een laag gewicht, beschikt over een afstandsbediening waardoor het mogelijk wordt om sloopwerk te verrichten in gebieden waar het voor werknemers te gevaarlijk is om te werken.

Vandaag de dag wordt er door Husqvarna producten hard gewerkt in parken, bossen en bouwterreinen over de hele wereld, gebruikers het vertrouwen gevend om goed te presteren.

Husqvarna mijlpalen

1689: Het begin
De eerste Husqvarna fabriek wordt gebouwd naast de watervallen in de stad Huskvarna in Zuid-Zweden (voorheen gespeld Husqvarna) om wapens te produceren voor het leger. De wapenproductie duurde tot 1989.

1872: Een nieuwe periode
Er komt een einde aan Husqvarna’s wapencontract met het Koningshuis en het bedrijf besluit te vertakken. Dit wordt het begin van een zeer innovatieve en ambitieuze periode, wat resulteert in een breed scala van nieuwe producten, waaronder naaimachines (1872), jachtwapens (1877), houtkachels (1877), vleesvermalers (1892), de eerste Zweedse schrijfmachine (1895) en fietsen (1896). Huishoudelijke apparatuur wordt nog steeds in Noord-Europa verkocht door Electrolux en de naaimachines zijn nu onderdeel van SVP Worldwide.

1903: Begin van het motorfiets tijdperk
In 1903 Husqvarna introduceert motorfietsen. Jaren later (in 1982) een Husqvarna motor, MC 258, wint de 250cc klasse van de legendarische Parijs – Dakar rally. De motorfietsen divisie werd verkocht in 1986 en is nu onderdeel van Pierer AG in Oostenrijk.

1918: Gazonmaaier
Husqvarna neemt “Norrahammars Bruk” over en kan daardoor twee nieuwe producten toevoegen aan haar portfolio: boilers en gazonmaaiers.

1947: Eerste gemotoriseerde maaiers
De eerste gemotoriseerde Husqvarna gazonmaaier voor commercieel gebruik wordt gelanceerd in 1947 en in 1959 verschijnt het eerste model geschikt voor de consument.

1959: De eerste motorkettingzaag
Husqvarna introduceert zijn eerste motorkettingzaag: de Husqvarna 90. De kettingzaag werd mede ontworpen door de fameuze Zweedse ontwerper Sixten Sason en er werd gebruik gemaakt van motorfietsen uitlaat technologie om op deze manier lagere geluidsniveaus dan de concurrenten te bereiken. De kettingzaag is later verder ontwikkeld tot bijvoorbeeld doorslijpers voor de bouwsector.

1969: Anti – vibratie, nieuwe normen voor ergonomie
Toen de Husqvarna 180 motorkettingzaag op de markt werd gebracht betekende dit een revolutie op het gebied van ergonomie: door het nieuwe anti-trillingen concept werd een belangrijke stap genomen om het wereldwijde probleem van de ‘witte vingers ziekte’, tegen te gaan waar bosarbeiders over de hele wereld mee te maken hadden.

1973: Automatische kettingrem, verbetering van de veiligheid
Husqvarna introduceert ’s werelds eerste kettingzaag met een automatische kettingrem. In 1999 wordt de nieuwe functie TrioBrake ™ geïntroduceerd waarmee gebruikers de kettingrem met de rechterhand kunnen activeren – dit verminderd het risico op letsel voor bosarbeiders.

1985: Het jaar van de Rider
Het eerste prototype van de huidige Husqvarna Rider wordt ontwikkeld. Met een aan de voorzijde gemonteerd maaidek biedt de Rider superieure wendbaarheid. De productie begint het jaar daarna.

1995: De geboorte van de robotmaaier
Husqvarna lanceert de Solar Mower, ’s werelds eerste volledig automatische robot gazonmaaier, werkend op zonne-energie, een voorloper van de huidige Husqvarna Automower ®. In 2013 is een derde generatie model met ingebouwde GPS geïntroduceerd.

2008: Eerste slooprobot
Start van de productie van Husqvarna ’s eerste slooprobot. De op afstand bestuurbare sloopmachine Husqvarna DXR 310 heeft een hoog vermogen en een laag gewicht en is ontworpen voor allerlei soorten sloopwerk, ook in gebieden waar het voor werknemers te gevaarlijk is om te werken.

2009: AutoTune™: doorbraak voor het milieu
Husqvarna introduceert AutoTune™, een technologische en ecologische doorbraak in de professionele motorkettingzagen. Deze innovatie regelt de brandstoftoevoer automatisch voor optimale prestaties en het minimaliseert de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen.

2012: Accu producten met benzine prestaties
Husqvarna introduceert een hele reeks accu producten met benzine prestaties – nog zonder directe uitstoot en met veel minder lawaai, trillingen en onderhoud – kettingzagen, trimmers, heggenscharen en een geheel nieuwe Rider. 0% Brandstof – 100% Husqvarna.

Husqvarna Groep
De Husqvarna Groep is ’s werelds grootste producent van motorkettingzagen, trimmers, gazonmaaiers en tuintractoren. In Europa is de Husqvarna Groep onder het merk Gardena marktleider op het gebied van consumentenproducten voor besproeiingssystemen. Daarnaast is Husqvarna één van ’s werelds vooraanstaande leveranciers van diamantgereedschappen voor de bouwsector en steenindustrie. Producten en oplossingen van de Groep worden verkocht via dealers en retailers aan zowel consumenten als professionele gebruikers in meer dan 100 landen. De netto omzet bedroeg 30 miljard SEK in 2013 en het gemiddelde aantal medewerkers was 14.000 in meer dan 40 landen.